Featured

Les platges metropolitanes queden en una situació de “fragilitat màxima” després dels temporals de Setmana Santa

Les platges metropolitanes queden en una situació de “fragilitat màxima” després dels temporals de Setmana Santa
La situació de les platges metropolitanes és de “fragilitat màxima”, segons alerta l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) després dels temporals de Setmana Santa. En algunes platges, com les de Montgat, Badalona o Viladecans hi ha hagut una pèrdua de sorra “sense precedents”, que en algun cas arriba fins als 25 metres d’amplada.

La borrasca Nelson també ha provocat esvorancs i alguns equipaments han quedat malmesos. El cap de Platges de l’AMB, Daniel Palacios, explica que s’ha detectat un increment de temporals de sud-oest, que fa anys eren menys freqüents al litoral metropolità: “Aquesta configuració del vent i l’onatge impacta molt més a les platges perquè la seva morfologia està habituada a un clima marítim de règims de llevant”.

Ja des d’abans dels temporals, l’AMB havia dut a terme actuacions per intentar vetllar per la seguretat dels usuaris, salvaguardar el màxim d’equipaments i, ara, restablir-hi la normalitat en la mesura del possible, dins del context de regressió extrema de les platges. Entre d’altres, es va retirar ja el mobiliari més pròxim a la primera línia de costa.

Amb tot, les afectacions han estat inevitables i les més importants són a les platges de Montgat, on s’ha perdut l’única platja on encara hi havia sorra; Badalona, amb retrocessos de més de 20 metres en algun punt; Barcelona, amb desplaçament important de sorra de les platges des de ponent cap a llevant, sobretot a la de Sant Sebastià; Viladecans, on s’han perdut 25 metres d’amplada, i Castelldefels, amb la inundació de més de 200.000 metres quadrats de platja.

Els tècnics de l’AMB expliquen que el canvi climàtic està provocant “oscil·lacions brusques” en la successió de les estacions, una realitat que té implicacions en la gestió de les platges: “La preparació de la temporada alta se solapa amb l’arribada de temporals forts”. La situació es replica al final de la temporada: “L’estiu s’allarga a la tardor i els temporals marítims tendeixen a arribar de manera més prematura”.

Palacios també ha subratllat que les platges "han patit molt perquè ja es troben en un estat de feblesa i fragilitat molt important". Alhora ha indicat que les afectacions dels temporals "cada vegada són més grans per la vulnerabilitat estructural d'aquests espais".

L’AMB ha demanat una reunió urgent amb el Ministeri per a la Transició Ecològica per abordar la situació.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat