Boí Taüll acollirà els Campionats del Món d'Esquí de Muntanya de 2023

Boí Taüll acollirà els Campionats del Món d'Esquí
La Federació Internacional (ISMF) ha seleccionat la candidatura de Boí Taüll per celebrar la propera edició dels Mundials d'Esquí de Muntanya de 2023, competició que es disputarà del 26 de febrer al 4 de març. Així, l'estació ribagorçana tornarà a posicionar-se en l'epicentre del calendari internacional d'esquí de muntanya i s'espera superar amb escreix els 20 països participants als Europeus de 2022.

La concessió dels Campionats del Món és de vital importància, sobretot si es té en compte que l'esquí de muntanya s'incorporarà com a nova disciplina als propers Jocs Olímpics d'hivern de Milano - Cortina del 2026.

Amb aquesta cita, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya demostra el seu compromís en la promoció de l'esport de competició i, alhora, la seva voluntat per potenciar noves disciplines a les estacions com l'esquí de muntanya.

L'esquí de muntanya ja va ser especialitat esportiva en els passats Jocs Olímpics de la Joventut de Lausana 2020, en la qual es van aconseguir tres medalles (una d'or i tres de bronze) gràcies a l'extraordinari paper dels esportistes catalans Maria Costa, Ares Torra, Ot Ferrer i Marc Radua.

Impacte econòmic

Els Mundials d'Esquí de Muntanya tindran un impacte positiu en l'economia del territori, ja que aquesta cita esportiva posarà de nou a Boí Taüll i, en conseqüència, a la Vall de Boí i el Pirineu de Lleida, en el mapa internacional com a destinació esportiva i turística hivernal de primer nivell. Boí Taüll es presenta al món amb una orientació decidida per l'esquí de muntanya i es configura com una estació molt polivalent i avançada en el temps.

Les claus en l'atorgament dels campionats

Després de l'experiència dels Europeus de 2022, l'atorgament dels Mundials a Boí Taüll ha vingut determinat per les facilitats a nivell d'infraestructura de cara a la producció de la senyal de televisió, que l'any passat ja es va retransmetre internacionalment. També ha estat clau la diversitat del terreny, al voltant d'una base única amb tots els serveis a Pla de Vaques, i les àmplies possibilitats que permet de cara als traçats de les cinc modalitats que son al calendari de l'esdeveniment.

També ha estat clau en aquesta cursa per aconseguir els Mundials la feina realitzada en dues edicions dels Campionats d'Espanya i diverses proves de la Copa d'Espanya en els darrers anys, que han aportat experiència i rodatge a un equip organitzatiu ja consolidat.

Boí Taüll disposa de tots els serveis necessaris per albergar un esdeveniment de tan grans dimensions. En aquest sentit, doncs, esdevé un escenari amb tots els recursos necessaris, amb uns serveis i centres operatius centralitzats, que faciliten les dinàmiques i l’èxit organitzatiu en aquests tipus de proves. Unes característiques que se sumen a la capacitat hotelera i de restauració de la Vall de Boí, ubicats molt a prop de la base de les competicions, realitat que es tradueix en un alt benefici per als esportistes i en una minimització de l’impacte ambiental en els desplaçaments.

L'èxit organitzatiu dels Campionats Europeus d'Esquí de Muntanya celebrats al febrer del 2022 ha estat determinant en la designació de l'estació ribagorçana per acollir la pròxima celebració dels Campionats del Món. La temporada passada, Boí Taüll va demostrar la seva capacitat a l'hora de posar en marxa una prova internacional de tal envergadura gràcies al compromís de equip organitzatiu, l'esforç i la motivació de tots els agents implicats.

Cinc modalitats en competició, tres en format olímpic

Per al 2023 es mantindrà el format dels Europeus tot afegint una nova prova, la cursa per equips. Tres d'entre les cinc modalitats de competició, l'esprint, la individual i els relleus, seran per primera vegada proves olímpiques als Jocs d'Hivern de Cortina-Milano 2026. La diferència del format escollit pels Campionats amb les curses tradicionals de muntanya es basa en l'adaptació dels traçats de cara a fer més vistosa i accessible la competició als espectadors presents i alhora facilitar-ne la producció de televisió.

Pel que fa a les modalitats, es portarà a terme l'esprint, que és la prova que dura al voltant de 3 minuts, es fan 80 m desnivell positiu i es podrà veure des de la base estació. La Individual té un desnivell positiu entre els 1.600 a 1.900, depenent de la categoria, i es fa en diferents itineraris al voltant del cim del Puig Falcó (2.750 m). La Vertical recorrerà el mateix traçat del 2022 amb 500 m de desnivell per a totes les categories amb sortida al Pla de Vaques i arribada a Coll de Roies. Pel que fa als Relleus, també es repeteix el traçat, cadascú fa 2 voltes a la zona de la pista negra Slalom. La novetat per al 2023 serà la cursa per Equips de dues persones. S'està treballant en el recorregut per tal que sigui el màxim d'atractiu, exigent i tècnic ja que s'acaben sumant entre 2.100 fins a 2.600 m de desnivell positiu.

La candidatura ha comptat amb el suport de la Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada (FEDME) i el Consejo Superior de Deportes (CSD), així com de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), el Consell Català de l'Esport i de la Diputació de Lleida, entre d'altres institucions.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat