"Tots els geòlegs volem viure un terratrèmol, però quan veus els efectes sap molt greu haver-lo viscut"

"Tots els geòlegs volem viure un terratrèmol, però quan veus els efectes sap molt greu haver-lo viscut"
Tres tècnics del Geoparc Orígens es trobaven a Marràqueix al Congrés internacional de Geoparcs mundials de la UNESCO quan va tenir lloc el terratrèmol. Xavi Mir, Guillem Puras i Núria Verdeny passejaven passades les onze de la nit per una avinguda als afores de la Medina de Marràqueix quan van veure com trontollaven alguns murs i van notar una sotragada molt forta a terra.

En aquell mateix moment ja es van adonar que era un terratrèmol. Mir, ha explicat en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies que qualsevol geòleg vol viure un terratrèmol, però "quan veus els efectes sap molt greu haver-lo viscut". La sort per aquests tres tècnics és que el sisme els va agafar al carrer en una avinguda molt amplia, on el risc era "mínim", ha assegurat Mir.

El Congrés va comptar amb la participació de més de 1.000 persones de 200 geoparcs de tot el món, entre els que es desataca la presència d'una delegació d'unes 25 representants de geoparcs espanyols.

Mir ha explicat que l'endemà del terratrèmol van reunir tots els participants en el Congrés en una carpa per seguretat i allí van poder donar sang pels ferits en la tragèdia. Els diners que els participants havien pagat per activitats complementàries, que ja no es van poder fer, van anar a parar a un fons pels damnificats del sisme, ha explicat Mir.

Els tres tècnics tenen gravada l'hora del terratrèmol, les 23:11 hores, i han afirmat que por no en van passar, però sí que es van endur un bon ensurt. Van passar la nit amb angoixa per possibles rèpliques. Per sort les comunicacions no van fallar i de manera ràpida es vab oider posar en contacte amb la família quan es van adonar de la magnitud del terratrèmol i que era un succés d'abast mundial. Tant l'hotel com la sala de congressos van patir esquerdes però res més greu.

El terratrèmol va ser de 6,8 a l'escala Richter i molt superficial. Es va produir tan sols a 25 quilòmetres de la superfície, sent molt devastador.

Tot i el fort impacte que va tenir el terratrèmol tant a nivell d'afectació a estructures i edificis com a nivell personal i emocional, des de l'organització del congrés es va actuar amb rapidesa i transmetent en tot moment missatges de seguretat. Així doncs, els actes del dia 9 de setembre al matí es van anul·lar, la qual cosa va impedir de realitzar les altres dues comunicacions previstes per al Geoparc Orígens. Tot i així, es va facilitar un lloc segur per a tots els assistents i la provisió de serveis. 

El que es va viure de primera mà des dels geoparcs de forma conjunta posa de manifest la necessitat de continuar treballant amb la població local d'aquests territoris, amb formació i accions pràctiques que contribueixin la reducció dels riscos, un dels temes principals dels Geoparcs mundials de la UNESCO, han explicat des del Geoparc Orígens.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat