Restauren les campanes de l'església de Santa Maria de Vilamòs

Les campanes de l'església de Santa Maria de Vilamòs (Val d'Aran) s'han traslladat als tallers d'una empresa especialitzada per restaurar-les i construir nous jous i batalls. Concretament, es van despenjar entre el 27 i 28 de juliol passat per tal de dur a terme una intervenció urgent des del Conselh Generau d'Aran i amb el finançament de la Diputació de Lleida, amb un cost de 17.304,21 euros.

Tenint en compte les seves dimensions, pes i el fet que es trobaven a gairebé 20 metres d'altura, va ser necessari baixar-les amb una grua. L'actuació es completarà amb la neteja de la brutícia i de l'òxid acumulat als bronzes i brindant una capa de protecció. Està previst que les campanes tornin a l'església a principis d'aquesta tardor.

La campana gran, que porta el nom de Santa Maria i té unes dimensions de 1,05 metres de diàmetre màxim, al voltant d'1 metre d'altura, i un pes de prop de 600 kg, va ser construïda el 1886 per un fonedor anomenat Ballesteros, autor d'altres campanes a la Val d'Aran. Feia ja temps que tenia el jou i el batall en molt mal estat i, per aquest motiu, es trobava immobilitzada.

La segona campana, dedicada a Santa Bàrbara, amb 0,81 metres de diàmetre en la boca, 0,86 metres d'altura i un pes aproximat de 350-400 kg, data de 1841 i va ser obra d'Ignasi Jaqueti, un fonedor de campanes que també va treballar en altres campanars aranesos. Aquesta també precisava una renovació de jou i batall.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat