Aina Clotet: "Dirigir 'Això no és Suècia' neix de voler compartir dubtes i pors, evitant donar respostes"

L’estrena mundial de la sèrie de coproducció internacional 'Això no és Suècia' inaugura aquest dimarts la 10a edició del festival Serielizados.

Codirigida per Mar Coll i Aina Clotet, que també encapçala el repartiment amb Marcel Borràs, la sèrie és una comèdia negra de vuit capítols que, posant la criança al centre, explora la por i la recerca d'un ideal, que pot portar una persona ser la pitjor imatge de si mateix. "Dirigir 'Això no és Suècia' neix de la voluntat de compartir un procés creatiu, uns dubtes i unes pors, evitant donar respostes sinó llençant preguntes", ha explicat Clotet en una entrevista amb l'ACN.

El projecte se centra en la història d'una parella que es muda a un barri buscant una vida millor per als seus fills, però topa amb la realitat: "i és que això no és Suècia", bromeja Clotet. Aquesta circumstància que sacseja els ideals fins al punt que la por s'instal·la en la parella i els dispara en direccions contràries.

Segons la codirectora i també intèrpret, Suècia representa "l'ideal de tots els països nòrdics però també vol ser la imatge de tot ideal", que la sèrie "desidealitza direccionalment". La idea sorgeix de diversos temes que preocupaven l'equip creatiu, com el fet que la criança impulsi les persones a tenir "garanties i certeses". "En realitat, parlem de la por, que si et controla, estàs perdut", opina Clotet.

Les noves masculinitats, la recerca de la perfecció amb una mirada irònica i la necessitat de fer "tribu" però també de riure's d'un mateix van ser el motor del projecte, que va començar fa quatre anys de la mà de les empreses catalanes Nanouk Films i Funicular Films i la sueca Anagram, que compta amb la participació de 3Cat i RTVE -plataformes on es podrà veure la sèrie- i les televisions públiques STV (Suècia), YLE (Finlàndia) i NDR (Alemanya).


Debut en la direcció

Amb 'Això no és Suècia' Clotet debuta en la direcció després d'una primera experiència en el curtmetratge Tiger (2016), una nova faceta que vol continuar explorant "si troba una nova història" que la crida. "M'ha agradat la direcció i m'agrada la interpretació, voldria repetir tots dos àmbits però no vull encasellar-me", avança a l'Agència.

La sèrie és la primera producció de ficció de l’Estat en rebre una certificació Green Film, que acredita que el rodatge s’ha realitzat complint estrictes criteris de sostenibilitat ambiental i posant en marxa pràctiques respectuoses amb l’entorn. Malgrat que l'equip creatiu se sent orgullós d'haver iniciat el camí cap a projectes més respectuosos mediambientalment, Aina Clotet considera que no hauria de ser una "elecció", sinó una "obligació". "Implica molta feina i molts diners, és molt difícil. No només eliminar plàstics o reutilitzar els vasos, sinó fer servir roba pròpia o optar per energies renovables", detalla.

La sèrie és d’una de les cinc produccions beneficiàries de la nova línia de subvencions que el Departament de Cultura va posar en marxa el 2022 per a la producció de sèries de producció catalana i en català, l’objectiu de la qual és fomentar la creació audiovisual en la llengua pròpia del país i amb ambició i capacitat de competir en els mercats internacionals. Així, el pressupost de cada sèrie supera els 4 milions d’euros, i van rebre cadascuna 1,5 milions de subvenció. Aquesta línia s’emmarca en la política general del Departament de fomentar l’audiovisual en català, una de les prioritats d’aquesta legislatura que ja està tenint resultats.


Una dècada de Serielizados

L’estrena mundial d''Això no és Suècia' arriba en el marc del festival Serielizados, el festival internacional de sèries que va néixer a Barcelona i que fa deu anys consolidat a la capital catalana i  amb edicions a Madrid i Eivissa, a més de la versió digital a Filmin. En aquesta edició de celebració, el festival té lloc entre el 17 i el 21 d’octubre a Barcelona i posteriorment es desplaça a Madrid, on se celebrarà entre el 17 i el 29 d’octubre.

A Barcelona el festival combinarà estrenes, projeccions exclusives, xerrades i pòdcasts en directe, amb nombrosos professionals convidats, entre els quals destaca la presència del creador britànic Jesse Armstrong, autor entre altres de la sèrie 'Succession'.

A banda de l’activitat oberta al públic, el Serielizados també inclou diverses activitats d’indústria i ha desenvolupat el Serielizados Kick, una incubadora que proporciona ajuts al desenvolupament de projectes de sèries en català.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat