David Walliams reivindica la importància de transmetre "el plaer de la lectura" als infants i joves

David Walliams reivindica la importància de transmetre "el plaer de la lectura" als infants i joves
L'escriptor i actor britànic David Walliams ha donat aquest dilluns el tret de sortida a la diada de Sant Jordi de Barcelona com a pregoner de la festivitat d'enguany. És la primera vegada que s'encarrega el discurs a un autor provinent de la literatura infantil i juvenil.

Amb més de 56 milions d'exemplars venuts a tot el món i traduccions a 55 llengües, Walliams (Londres, 1971) és un dels autors del seu àmbit més rellevants de tots els temps. Entre els seus títols més coneguts destaquen 'Los bocadillos de rata', 'La abuela gánster', 'Los peores niños del mundo', o 'Un elefante inoportuno'. A l'estat espanyol publica als segells Montena i Beascoa, ambdós del grup Penguin Random House Grupo Editorial.

En el seu discurs – el qual ha pronunciat íntegrament en anglès, disculpant-se a l'inici per no poder-lo fer en català o castellà - Walliams ha reivindicat la importància de transmetre "el plaer de la lectura" als infants i joves. "És important que els nens llegeixin quan són nens, o és probable que mai llegeixin com a adults i això, és una tragèdia, perquè s'estan perdent tot un univers", ha afirmat.

L'autor, ha recordat que en el seu cas va ser el llibre de 'Charlie i la fàbrica de xocolata' de Roald Dahl el que li va canviar "la vida" i li va permetre "enamorar-se" de la lectura. Una anècdota que en l'actualitat, ha reconegut, és menys comuna perquè en el seu cas només tenia un sol estímul, la televisió, i en canvi ara els infants estan exposats a tot tipus de continguts digitals.

"Cada cop és més complicat animar els nens a llegir per ells mateixos", ha lamentat, "no han d'esperar fins que s'iniciï el seu programa preferit, i hi ha milions d'hores d'entreteniment a només un clic de distància". Si bé ha reconegut que "estima" la televisió i les pel·lícules, també ha admès que el fet d'estar "enganxats" a les pantalles poden portar les persones a una "passivitat". "Els llibres no poden ser més diferents, perquè s'ha de pensar, treballar i concentrar-se i això permet un desenvolupament de la ment", ha afegit.

En aquest sentit, ha recordat que els llibres permeten millorar aspectes com la interpretació, l'empatia, els sentiments, les idees o la saviesa, i per això ha acabat recordant que tot plegat esdevé una "gran responsabilitat" per als autors infantils. "Fa temps que he oblidat la majoria d'allò que vaig aprendre a l'escola, però mai oblidaré els llibres que he estimat", ha insistit, "han canviat la meva manera de pensar i sentir el món".

Un acte honorífic que data del 2003

El pregó de Sant Jordi és un acte honorífic organitzat per les Biblioteques de Barcelona que des de l'any 2003 han protagonitzat veus com Quino, José Saramago, Emili Teixidor, Raimon, Albert Sánchez Piñol, Donna Leon, Almudena Grandes, Empar Moliner, Irene Vallejo o Gemma Ruiz, entre altres. A l'acte també hi ha assistit l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i la periodista cultural Anna Guitart, que ha mantingut una conversa pública amb el pregoner d'enguany.

La benvinguda ha anat a càrrec del batlle barceloní, que després de signar el llibre de Sant Jordi amb Walliams, ha recordat que malgrat donar el tret de sortida a la diada aquest dilluns, ja fa dies que la ciutat "respira llibres i roses" pels seus carrers i places. Collboni ha agraït a tota la ciutadania que fa possible la celebració d'una festa que impulsa "el goig compartit de la cultura". L'alcalde també ha valorat positivament que el pregó d'enguany el faci un autor internacional, ja que a Barcelona "s'escriuen i es parlen" moltes llengües diferents.

L'alcalde ha posat l'accent sobre la importància d'impulsar la lectura entre els més joves, un acte "essencial" d'educació, llibertat i creixement. "El millor que es pot fer és que vegin els seus familiars, amics i veïns amb un llibre a les mans", ha insistit, "i tot plegat comença amb un gest molt senzill: apagar les pantalles".

La vaga de bibliotecaris obliga a canviar l'escenari del pregó

Si bé en un inici el pregó s'havia de fer a la Biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona, finalment s'ha celebrat al Born Centre de Cultura i Memòria, a causa de la vaga del col·lectiu Defensem Biblioteques de Barcelona – que representa l'assemblea de treballadors de les biblioteques municipals –, coincidint amb la vigília de Sant Jordi. Durant tota la jornada, desenes de treballadors han protestat per fer palès el seu malestar amb les condicions actuals, reclamant més personal, millores laborals i mesures per garantir la conciliació laboral i familiar.

De fet, en un dels moments del discurs, l'escriptor i autor britànic ha fet referència a la feina dels bibliotecaris, una de les "més importants que existeixen". En una trobada prèvia que ha mantingut amb alguns dels professionals també els ha traslladat que les biblioteques "sempre han format part de la seva vida", ja que els seus treballadors estimen els llibres "més que ningú" i sempre estan al peu del canó amb bones recomanacions.

Per això, els ha traslladat tot el seu suport i ha insistit que no s'ha de "menystenir" les biblioteques, així com "atresorar" els professionals que hi treballen.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat