El restaurant barceloní Disfrutar ha obert les portes aquest dimecres amb una nova estrella Michelin, la que els ha permès entrar a la selecta categoria d’establiments guardonats tres vegades.
“Va ser una sorpresa total, una explosió d’alegria i màgia, si ho haguéssim somiat d’alguna manera, no ho hauríem ideat millor”, ha expressat un dels xefs, Mateu Casañas, que també ha celebrat poder rebre el premi "al millor lloc", Barcelona. “Érem els tres aquí que no passa mai i quadrava tot tant que semblava impossible”, ha afegit. Segons Casañas, aquest reconeixement no canvia “la manera d’entendre el projecte” però sí que reafirma internacionalment “la importància” de la regió catalana. "És una bandera que cal onejar amb molt orgull", ha apuntat.
El restaurant de Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch va rebre aquest dimarts una nova estrella per part de la prestigiosa guia vermella només cinc mesos després que l’establiment fos escollit com el segon millor restaurant del món pel rànquing ‘The World 50 best’. Uns reconeixements que, segons Casañas no els fan “canviar massa”. “Ens donen visibilitat i consoliden el nostre projecte, però no som ni millors ni pitjors que ahir, volem ser els mateixos i treballar de la mateixa manera”, ha insistit el xef.
Els tres xefs, que treballaven al restaurant El Bulli de Ferran Adrià, van decidir refermar el que havien après obrint el Compartir, un restaurant a Cadaqués que va aixecar la persiana l'abril del 2012. L'experiència els va funcionar i va ser llavors quan van ampliar horitzons amb un nou local a Barcelona situat en plena Eixample, que compta amb un equip de 65 persones i una llista d’espera de mínim un any vista. A més, els tres xefs van obrir un altre Compartir a Barcelona ara farà un any i mig.
Casañas ha remarcat que el Disfrutar busca constantment “nous camins, tècniques i conceptes”, i que aquesta és, en definitiva “la pedra filosofal sobre la qual s’articula el projecte” i la que creu que el certamen ha valorat. “Des de dins defensem uns valors molt clars: la constància, l’esforç i la regularitat”, ha afegit el xef, que també ha destacat que fa més de vint-i cinc anys que treballen junts des del punt de vista professional.
Ara bé, el xef assegura que la nova estrella els mantindrà “amb els peus a terra fixats”. “Som feliços amb els objectius que tenim, no ens obrim a grans horitzons”, ha apuntat. De fet, ha subratllat que el projecte està molt “afiançat i clar” amb els tres establiments que tenen a Barcelona i a Cadaqués, i que no pretenen fer el salt fora de Catalunya. “Ens sentim molt còmodes i no tenim cap projecció de créixer més”, ha agregat el cuiner.
La tercera estrella tampoc els afegeix, segons ha dit, més pressió. “La pressió ens la posem nosaltres mateixos cada dia, amb una recerca incansable de buscar l’excel·lència”, ha matisat. Al que sí que els empeny, però, és a “mirar més enllà” i a “preguntar-nos que més poden trobar per ser millors”. “Fem menús partint de la base de sabors reconeixibles, amb plats bons, i que ‘disfrutin’ com diu el nom del restaurant”, ha sentenciat.
“Salut de ferro’ de la cuina catalana
D’altra banda, el xef ha celebrat que premis com la tercera estrella Michelin “consolidin la cuina catalana”, que té, segons ha asseverat “una salut de ferro”. “A Catalunya hi ha una cuina molt basada en el territori, que s’ho treballa des d’un receptari tradicional, i després establiments d’excel·lència que sumen en positiu”, ha assenyalat. “Els reconeixements reafirmen a nivell internacional la importància d’una regió i és una bandera que s’ha d’onejar amb vehemència perquè la gent ens identifiqui com un lloc que val la pena visitar”, ha reivindicat.