El Gastronomic Forum Barcelona aplegarà 350 empreses expositores d'alimentació, un 20% més que l'edició de fa un any. Així, l'esdeveniment celebrarà l'edició més gran de la seva història del 6 al 8 de novembre al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona i enguany se centrarà en la cuina que defensa la biodiversitat.
"La biodiversitat per intentar preservar espècies i recuperar aliments indispensables a la cuina", ha detallat el codirector del saló, Pep Palau. En aquesta línia, bona part dels més de cent cuiners participants presentaran les seves iniciatives vinculades a l'ús de productes autòctons i la recuperació de mètodes d'elaboració tradicionals. Entre els xefs que hi participaran hi ha els germans Roca, Albert Adrià o Gessamí Caramés.
Enguany passaran pel fòrum més de 200 xefs, pastissers, sommeliers i altres experts en gastronomia. Els restaurants participants en el saló sumen 55 estrelles Michelin clàssiques i 11 estrelles Michelin verdes, que reconeixen els establiments que treballen per preservar el medi ambient a través d'una gestió eficient dels recursos. En la presentació del saló, celebrada aquest dilluns al restaurant Disfrutar de Barcelona, els organitzadors han ressaltat que han intentat combinar la presència de grans empreses amb la de petits productors de quilòmetre 0 i han assegurat que tot plegat pretén ser un "aparador" pels cuiners.
En el marc del Gastronomic Forum Barcelona d'enguany també està previst que l'Agència Catalana de Turisme i la Conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural presentin la designació de Catalunya com a regió Mundial de Gastronomia per a l'any 2025. "Ja hi estem treballant activament, és una oportunitat pel sector i pel país", ha dit el director gerent de Prodeca, Ramon Sentmarti.
La cita també abordarà el malbaratament alimentari, entre altres temes d'actualitat. Destaca també un homenatge a les dones del món rural, una sessió sobre la recuperació de les conserves tradicionals d'aliments o els guardons que distingiran el Millor Panettone i el Plat Favorit dels Catalans. A banda de Catalunya, la cuina de Galícia serà una de les protagonistes del fòrum.
També passaran per l'esdeveniment xefs com Jesús Sánchez (El Cenador de Amós), Oriol Castro i Eduard Xatruch (Disfrutar) o Lucía Freitas (A Tafona). A més, també hi haurà noms internacionals, com la danesa Kamilla Seider, al capdavant del restaurant Lola de Cophenaguen, o la belga Joke Michiel.
Tal com és habitual, els cuiners emergents també tindran un paper destacat al certamen, on s'entregarà el Premi Cuiner 2023 Gastronomic Forum Barcelona. Entre els finalistes hi ha Rafa Panatieri i Jorge Sastre (pizzeria Sartoria Panatieri de Barcelona, que recentment ha estat reconeguda com la millor pizzeria europea segons el rànquing 50 Top Pizza Europa 2022); Charly Morote, Sergi Puig i Gemma López (Suru Bar, a Barcelona) o Adrià Edo (Dit i Fet, a Girona).