Els gimnasos de Barcelona reben amb resignació l'obligació de tancar el 25% de les dutxes: "No és la mesura adequada"

Els gimnasos de Barcelona reben amb resignació l'obligació de tancar el 25% de les dutxes: "No és la mesura adequada"
Els centres esportius municipals de Barcelona han rebut amb resignació l'obligació de tancar el 25% de les seves dutxes, una mesura anunciada dijous passat pel consistori de la capital que busca forçar l'estalvi d'aigua a la ciutat amb l'entrada en fase d'emergència.

"No és una mesura adequada, n'hi ha de més eficients", assegura a l'ACN Enric González, director tècnic d'instal·lacions dels gimnasos 'Duin', que gestionen el Centre Esportiu Municipal Cotxeres Borbó. La cadena fa mesos que va començar a instal·lar dutxes que regulen la pressió de l'aigua, fet que els ha permès reduir un 33% el consum, i demana que, amb les noves restriccions, el Govern concedeixi línies d'ajuts per fer inversions que permetin millorar la gestió de l'aigua.

El Govern va decretar dijous passat l'entrada en fase d'emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat, que abasteix a 202 municipis, entre ells Barcelona i la seva àrea metropolitana, i prop de 6 milions de persones. Amb les noves restriccions que prohibit omplir o reomplir total o parcialment qualsevol piscina que no estigui dins del cens d'equipaments esportius de la Generalitat. No obstant això, als equipaments del cens se'ls permet reomplir la piscina amb la condició que compensin l'aigua destinada al reompliment amb altres mesures d'estalvi a la resta de les instal·lacions, com pot ser el tancament d'algunes dutxes o la reducció de la pressió de les aixetes.

Tanmateix, l'Ajuntament de Barcelona va fer un pas més enllà i va anunciar que obligaria a tots els centres esportius d'equipaments municipals -un centenar- a tancar una de cada quatre dutxes per forçar l'estalvi a la ciutat. Alhora, va anunciar la posada en marxa d’una campanya comunicativa a tots els centres sota el lema “1 dutxa – 3 minuts” per fomentar l’ús responsable de l’aigua.

"Ens adaptarem a la normativa, però entenem que el focus no són els gimnasos: la situació és molt greu, però es tracta de consciència col·lectiva, no només de la ciutadania que va als gimnasos, que és un 20%", assenyala González. La cadena de gimnasos va posar en marxa fa un any un pla per fer més eficient l'ús de l'aigua amb mesures com la instal·lació de dutxes amb menys pressió d'aigua, la reducció de l'aigua calenta o el canvi del sistema de filtratge en instal·lacions on es renova més l'aigua, com és la zona de balneari.

Així mateix, també han començat a instal·lar dipòsits que recullen tota l'aigua que es fa servir per netejar les piscines i que, posteriorment, utilitzen per a les cisternes dels vàters. Tot plegat, els ha permès reduir un 33% el consum d'aigua a les dutxes, un 50% el consum d'aigua per usuari, i un 14% el consum global de l'aigua respecte del 2019.

Segons explica, amb les dutxes que han instal·lat estalvien sis litres d'aigua per minut, tres menys que amb les anteriors. En aquest sentit, demana al consistori "explorar altres opcions" i insisteix que amb les mesures que ja han aplicat han aconseguit "molt més estalvi del que s'aconsegueix tancant una dutxa". "Crec que la mesura no aporta, hem de buscar mesures que no perjudiquin l'usuari, sinó mesures que fomentin que la gent gasti menys", subratlla. En aquest sentit, destaca que la campanya anunciada pel consistori, amb què el consistori demana als usuaris dutxes de només tres minuts: "Això és bo i és comunicable, difícil de controlar, però més adient que la mesura d'anar tancant dutxes".

Amb això, González alerta de les pèrdues que pot patir el sector amb l'obligatorietat de tancar part de les dutxes. "Si la gent no es pot dutxar, deixaran de venir, i si deixen de fer servir les instal·lacions, es deixaran de baixa i això tindrà repercussions econòmiques importants", avisa.

En fase 1 d'emergència -el Pla Especial de Sequera en contempla fins a tres fases, cada una més extrema-, que és en la que es troba ara el sistema Ter-Llobregat, no és obligatori tancar les dutxes dels equipaments esportius del cens de la Generalitat, a excepció dels centres esportius municipals de Barcelona. Tanmateix, en fase 2 d'emergència sí que entraria en vigor l'obligatorietat de tancar les dutxes de totes les instal·lacions esportives.

Les piscines de gestió privada s'avancen a les restriccions del Govern i comencen a tancar les dutxes

A la ciutat també hi ha altres piscines que formen part del cens de la Generalitat, però que són de titularitat privada, que ja han començat a avançar-se a les restriccions del Govern. Per ara, en el primer nivell d'emergència, aquests equipaments no estan obligats a tancar les dutxes si volen continuar reomplint les piscines, simplement han de compensar l'aigua que gasten reomplint amb mesures d'estalvi. No obstant això, en els centres de l'escola de natació 'Penguins Barcelona' fa temps que van decidir tancar les dutxes dels vestuaris i només van deixar operatives les dutxes que hi ha a peu de piscina.

"Nosaltres ja fa molt de temps que som absolutament conscients de la importància de fer un ús responsable de l'aigua i fa quatre anys que treballem en aquesta línia", explica Judith Colomer, directora d'operacions de l'escola de natació. En els tres centres de 'Penguins Barcelona' fa temps que també van posar en marxa un pla d'estalvi i, des d'aleshores, han tirat endavant mesures com la instal·lació d'una llum ultravioleta que permet equilibrar els paràmetres sanitaris de la piscina sense haver de rentar el filtre o la instal·lació d'una coberta tèrmica sobre la piscina per evitar l'evaporació.

Pel que fa a les dutxes, el 2020 van inhabilitar les dutxes dels vestuaris i van instal·lar reductors dels cabals d'aigua i capçals per disminuït la quantitat d'aigua a les que van quedar operatives. Amb totes les mesures, han aconseguit reduir el consum d'aigua fins a un 60% respecte d'anys anteriors.

En aquest sentit, destaquen també la importància de "conscienciar" l'usuari i els treballadors, amb un la de difusió a les famílies, a través de cartells informatius en tot el centre i l'enviament de correus avisant de la situació de sequera i del pla d'estalvi que s'aplica als centres, així com amb activitats de conscienciació pels infants i les seves famílies durant les classes.

"Les mesures que han entrat en vigor ara les encarem amb un sentit de responsabilitat i continuarem duent a terme totes les mesures d'estalvi per complir amb les restriccions", assegura Colomer.

"Fins ara hem assumit totes les inversions nosaltres"

Ambdós centres alerten de les pèrdues que pot provocar en el sector l'enduriment de les mesures. Si les reserves dels embassaments continuen disminuint, els municipis que depenen del sistema Ter-Llobregat podrien entrar en la fase 3 de l'emergència, el nivell més extrem i que sí que implicaria l'obligació de tancar totes les piscines, siguin privades o públiques.

La fundadora i executiva en cap de 'Penguins Barcelona', Ana Llaudet, explica que en aquest escenari es veurien obligats a tancar les portes i els trenta-tres treballadors que tenen contractats es veurien afectats. "Amb totes les mesures que hem implementat i tenint en compte la quantitat d'aigua que necessita una piscina d'aquestes condicions per garantir una qualitat òptima, no tindria sentit tancar i privar milers de nens d'aprendre a nedar", lamenta.

Amb tot, reclamen al Govern que les restriccions vinguin acompanyades de línies d'ajuts. "Fins ara hem assumit totes les inversions nosaltres", explica González, de la cadena 'Duin'. Al seu torn, des de 'Penguins Barcelona', defensen que és "bàsic" que l'executiu acompanyi el sector econòmicament "perquè les solucions tecnològiques tenen un cost molt elevat i les empreses no tenen capacitat per assumir-ho".

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat