Els hotels i restaurants de Barcelona encaren amb enorme optimisme l'inici de la temporada de vacances, marcat per 'l'operació sortida' d'aquest cap de setmana. Després d'anys d'aforaments limitats, confinaments, successives onades de covid-19 i mesures com les mascaretes, l'estiu de 2022 és vist com l'inici definitiu d'una nova etapa de bonança per a l'hostaleria i la restauració.
Segons el president del Gremi d'Hotels, Jordi Clos, les previsions són "molt bones" amb una recuperació que ja va començar a notar-se al maig i que xifren en una ocupació al juliol i agost d'entre el 85 i el 88%, una dada similar a la de 2019. També el sector de la gastronomia espera que els propers mesos els serveixin per passar pàgina i recuperar l'activitat.
Tal com apunten les previsions del sector, enguany hi haurà menys turistes asiàtics i russos, però s'ha recuperat amb molta força el turisme nacional, americà i europeu, que ha optat per allunyar-se d'altres destinacions competidores de Barcelona, com Istanbul, per la seva proximitat a Ucraïna.
Sense problemes relacionats amb la pandèmia, la falta de personal s'ha convertit amb la nova preocupació del sector serveis, especialment de l'hostaleria, la restauració i l'oci nocturn. Tanmateix, Clos assegura que el salari mitjà del sector "ha millorat" de manera que anticipa que, en poc temps, hi haurà gent suficient per cobrir les necessitats de personal d'una temporada alta que veu de record.
Les previsions hoteleres coincideixen amb les del president de Turisme de Barcelona, Eduard Torres, qui assegura que les prespectives són “francament bones”, ja que la recuperació de l’activitat es va començar a notar per Setmana Santa. De cara els pròxims mesos, la patronal preveu que al juliol passin per Barcelona 1,5 milions de visitants, entorn dels 1,3 milions a l’agost, i 1,4 milions al setembre.
No obstant això, Torres demana enviar un missatge de “cautela” davant la incertesa derivada del context econòmic actual, marcat per la inflació, els preus de l’energia i la pujada dels tipus d’interès. “El moment de veure com està realment el sector serà a partir del setembre i octubre. Sabem segur que això baixarà. El que no sabem és amb la intensitat que baixarà”, assenyala.
Amb tot, Turisme de Barcelona preveu arribar “pràcticament” al 90% dels nivells de facturació registrats l’any 2019. Malgrat les incerteses, Torres afirma que l’estiu d’enguany és un “període de bonança i d’ajuda” per un sector que, segons indica, ha estat facturant entorn del 30% durants els dos anys de pandèmia.
Pel que fa al perfil de visitant que arribarà a la capital catalana, Torres afirma que el turista nord-americà serà el principal (20%), i anirà seguit “indistintament” pel britànic (15%) i pel domèstic (15%). França, Itàlia i Alemanya es preveu que representin un 9% dels visitants cada un.
Sobre la pèrdua del mercat asiàtic i del rus, el president de Turisme de Barcelona és optimista. D’una banda, assegura que el percentatge de turista de Rússia a la ciutat “era molt petit”, i assenyala que creu que la guerra Ucraïna no ha perjudicat a Espanya ja que, per la seva situació geogràfica, es percep com “un destí segur”. Pel que fa al mercat asiàtic, Torres afirma que “serà molt limitat”. Tot i això, la lectura que en fa de la situació és “positiva”, ja que el sector ha arribat a uns nivells d’activitat “molt acceptables” tot i la pèrdua d’aquest nínxol.
El Gremi de Restauració de Barcelona afronta també amb optimisme i "bones perspectives" la temporada alta estiuenca, concentrada als mesos de juliol i agost. "Crec que arribarem a unes xifres del 80% en relació amb el 2019. És obvi que no estem recuperats del tot i que encara hi ha recorregut", ha assenyalat el director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, que ha recordat l'absència notòria de viatgers provinents de països asiàtics –per les restriccions de la covid-19- i de l'àmbit rus –per la invasió a Ucraïna-.
"La Setmana Santa a Barcelona va suposar un abans i un després en la recuperació del turisme internacional. I va ser una manera de tancar un forat econòmic de dos anys", ha reconegut el director del Gremi de Restauració. "Una crisi que ha tingut conseqüències molt greus per a empreses, pimes i restauració", ha insistit Pallarols, que calcula que un 15% dels bars i restaurants que tenia Barcelona el 2019 han acabat abaixant la persiana.
"El cop de la pandèmia ha estat duríssim. I la situació a Barcelona ha estat especialment dramàtica per la frenada de dos anys del mercat estranger i les enormes restriccions d'obertura", ha apuntat el director del Gremi de Restauració, que ara veu el futur amb millors ulls. "Barcelona manté una magnífica posició, és atractiva pel turista i continua essent un excel·lent destí", ha enumerat Pallarols, que sí veu dues principals amenaces: l'augment generalitzat de preus de l'energia i matèries primeres, i la manca de cambrers al sector de l'hostaleria.
"Crisi inflacionista gravíssima"
"La crisi inflacionista és gravíssima, però de moment no s'està traslladant a la factura del consumidor", ha constatat el director del Gremi de Restauració de Barcelona. "No obstant, es treballa amb marges comercials molt reduïts i aquesta crisi inflacionista no es podrà absorbir durant molt temps", ha avisat Pallarols, que posa de data límit aquest mateix estiu.
"Si passada la temporada estiuenca la crisi a Ucraïna no es resol, hi haurà un fort impacte a totes les empreses del sector", ha avançat el director del Gremi de Restauració, que també ha volgut opinar sobre la manca de personal i cambrers a bars i restaurants. "Hi ha diversos motius, però el principal és la reactivació del mercat de la nit al dia", s'ha mostrat convençut Pallarols.
"S'ha produït una clara descompensació entre l'augment de l'oferta i la manca de mà d'obra, que ha buscat refugi en altres sectors en aquests dos anys de pandèmia", ha volgut deixar clar el director del Gremi de Restauració. "Es tractava d'un sector paralitzat absolutament, amb enormes restriccions, inestabilitat i molta incertesa. Molt personal i cambrers es van veure obligats a deixar-ho", ha reflexionat en veu alta Pallarols.
"I no es tracta d'un tema econòmic i de salaris. La gent ha de saber que el conveni col·lectiu del sector de l'hostaleria és 20 punts més car a Barcelona que a Madrid. Per tant, no tenim un conveni desajustat o que sigui de preus inferiors a ciutats equiparables", ha precisat el director del Gremi de Restauració. "Considero, però, que es tracta d'un procés conjuntural i que l'ocupació s'anirà recuperant a mesura que s'imposi la normalitat a la restauració", ha pronosticat.