Les estàtues de l’àguila i l’àngel coronaran les torres dels evangelistes de la Sagrada Família el pròxim mes d’octubre

Les estàtues de l’àguila i l’àngel coronaran les torres dels evangelistes de la Sagrada Família el pròxim mes d’octubre
Les estàtues de l’àguila i l’àngel coronaran les torres dels evangelistes de la basílica de la Sagrada Família el pròxim mes d’octubre. Les peces, que s’han presentat aquest dimarts, s’ubicaran a les torres de Joan i Mateu.

Així doncs, durant el mes de novembre es preveu una missa de benedicció, així com una programació d’actes culturals per celebrar la finalització del conjunt, després que el 2022 s'acabessin les de Marc i Lluc. Paral·lelament, la Junta Constructora del temple ha anunciat la creació del primer fons per finançar projectes socials dotat amb 2,3 milions d’euros (MEUR). Segons el seu director general, Xavier Martínez, l’objectiu de la iniciativa passa per construir una societat més “humana i solidària”.

Martínez ha intervingut aquest matí juntament amb l’arquitecte i director de l’obra, Jordi Faulí, amb el qual han concretat l’estat actual dels treballs que s’estan portant a terme a la basílica, així com les previsions de cara el 2024. En aquest sentit, amb la finalització de les torres de Joan i Mateu, la Junta Constructora dona per finalitzat a partir del pròxim mes el conjunt dels evangelistes.

Com a part del conjunt de les torres centrals, les quatre torres envoltaran la torre de Jesús i faran 135 metres d’alçada, un cop finalitzades. Seran, així, les terceres més altes de tot el temple. Les quatre torres estan culminades per figures alades del tetramorf, obra de l’escultor Xavier Medina-Campeny, amb les quals la iconografia cristiana ha representat els narradors de la vida de Jesús.

De fet, l’any passat es van coronar les torres de Marc i Lluc, que tradicionalment es representen amb un lleó i un bou, respectivament. El conjunt de les quatre torres es culminarà amb la coronació de la torre de Joan, representat amb l’escultura d’una àguila, i la torre de Mateu, representat amb la figura d’un àngel. Martínez ha avançat que el 12 de novembre es preveu la missa de benedicció, així com una programació d’actes culturals per celebrar-ho.

Els pròxims passos a seguir

Acabat el conjunt de les quatre torres dels evangelistes, el 2024 es treballarà en el prototip de la creu de la torre de Jesús amb la voluntat de finalitzar-la l’any 2026. Faulí ha concretat que es tracta d’una pràctica “habitual” en construccions importants, i que serveix per veure quines dificultats poden sorgir, què s’ha de modificar, així com la possibilitat de realitzar proves de resistència i durabilitat.

“Aquest pròxim any fabricarem la meitat d’un braç a escala natural i amb materials reals per poder ensenyar el prototip a la ciutadania”, ha afegit. La torre de Jesús serà la torre central del temple i la més alta, arribant als 172,50 metres. Aquesta estarà coronada per una creu de quatre braços que farà 17 metres d’alçària i 13,50 metres d’amplada.

“Amb la finalització de les dues torres tindrem tretze de les divuit torres que Gaudí va preveure, mancaran les quatre de la façana de la Gloria i la de Jesús”, ha concretat. En aquest sentit, Faulí ha volgut posar sobre la taula “el repte” que suposa cada etapa. “Cada element nou és un repte a resoldre, ho van ser les columnes, ho va ser l’estel i ho serà la creu”, ha conclòs.

Sobre la façana de la Gloria, Martínez ha afegit que no hi renunciaran, i ha afegit que les negociacions amb els veïns i l’Ajuntament de Barcelona es troben al mateix punt que fa un temps i que no s’ha avançat.

El primer fons social

En el marc de la convocatòria, el director general de la Junta Constructora ha aprofitat per anunciar la creació d’un Fons d’Acció Social, una iniciativa que neix amb la voluntat “de servei a les persones i als col·lectius més vulnerables”, per contribuir a fer una societat més “comunitària, més equitativa i més solidària”.

La primera convocatòria, corresponent a l’any 2023, s’iniciarà el proper 18 de desembre i comptarà amb una dotació de 2,3 MEUR. Les bases d’aquesta convocatòria es publicaran durant els propers dies a la pàgina web de la Sagrada Família.

Segons el director, la proposta connecta amb l’acta fundacional del temple que anuncia que aquesta ha de ser una obra que “exalci la fe i on la caritat sigui present”. “El 1883, quan Antoni Gaudí va assumir el projecte, va donar continuïtat a la intenció fundacional, amb el qual va demostrar sempre una gran sensibilitat cap a les persones. L’objectiu d’aquesta iniciativa és construir una societat més justa, més humana i més solidària” ha insistit.

Jornada de portes obertes

Els propers 22, 23 i 24 de setembre la basílica celebrarà les seves jornades anuals de portes obertes. A través d’un sorteig obert a tota la ciutadania, s’han repartit entrades a les 15.000 persones guanyadores, que podran visitar el temple gratuïtament i veure en persona les escultures del tetramorf de Joan i Mateu. Com a novetat d’enguany, els visitants podran descobrir espais no visitables per mitjà de l’experiència de realitat augmentada que oferirà l’aplicació oficial de la Sagrada Família i que s’estrenarà per a l’ocasió.

El 2023 es preveu que 4,5 milions de persones passin per la Sagrada Família, una xifra similar a la que hi havia abans de la pandèmia de la covid. Pel que fa als ingressos, al 2022 van ser superiors als 100 milions, dels quals la meitat es van destinar a obres de construcció.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat