L’IDEAL s’endinsa en la mitologia i la vida quotidiana a l’antic Egipte a ‘Tutankamon, l'experiència immersiva’

L’IDEAL s’endinsa en la mitologia, la cultura i la vida quotidiana de l’antic Egipte a l’exposició ‘Tutankamon, l'experiència immersiva’, que s’inaugura aquest divendres. El centre s’introdueix en aquesta cultura a través de les tecnologies d'una sala immersiva gegant, la realitat virtual, d'interactius i del metavers.

“Tutankamon és el gran protagonista de l’exposició”, ha explicat a l’ACN el director de l’IDEAL, Jordi Sellas, i la veu del faró que podrà escoltar el visitant la posa el cantant Triquell. La mostra és una producció de MAD -Madrid Artes Digitales- (Layers of Reality, SOM Produce i Stardust) inaugurada a Madrid el novembre de 2022 i que a Barcelona incorpora l'estrena mundial d'un nou espai de metavers.

Sellas ha explicat que aquesta és l’exposició digital més gran que s’ha fet mai sobre l’antic Egipte. La mostra viatja 3.400 anys enrere per endinsar-se en els temples, tresors i secrets de l'antic Egipte. A través del Faraó Nen, es descobrirà la història d'una civilització màgica de la qual s'ha heretat infinitat d'elements culturals.

Aquest any 2023 se celebra el centenari de l'accés a la tomba de Tutankamon que, tot i que es va descobrir el 4 de novembre de l'any 1922, no va ser fins al 6 de febrer del 1923 que s'hi va poder accedir de la mà de Howard Carter. “És un gran repte perquè agafem un nom molt conegut com és Tutankamon, que se celebra el centenari de la descoberta de la seva tomba, i a partir d’aquesta excusa expliquem tota la mitologia, la cultura i la vida quotidiana d’una cultura mil·lenari com és l’egípcia”.

Tutankamon és el gran protagonista de l’exposició i la veu de faraó acompanya el visitant durant tota l’exposició. El cantant Triquell és l’encarregat de posar veu a Tutankamon. “Sentiràs la veu que ens porta a explicar la vida i la mitologia de l’antic Egipte”, ha afegit.


Metavers

A Barcelona s’estrena un nou espai de metavers. “És una sala on pots entrar a un món virtual i digital sincronitzat amb la gent que fa la visita amb tu, conjuntament amb altres persones, podeu caminar per la tomba de Tutankamon, caminar per la tenda de Howard Carter a la vall dels reis i tocar el seu gramòfon”. Sellas ha expressat que és pràcticament màgia. 

Ha defensat que la mostra té un contingut curatorial molt seriós. “Hi ha una selecció d’objectes egipcis originals que t’obren l’exposició per després submergir-te en una sala immersiva on s’explica d’una manera audiovisual molt potent una cultura que avui se’ns fa difícil d’imaginar”. Ho expliquem, ha afegit, amb aquestes eines tecnològiques amb “una voluntat divulgativa, educativa i d’entreteniment”.

Ha remarcat que per aquesta mostra han treballat amb destacats egiptòlegs en aquest cas amb Nacho Ares per fer la part d’assessorament i de seguiment dels continguts que s’expliquen. “El rigor no està renyit en que sigui una experiència que t’emocioni i combinar aquestes dues coses és important”, assegura.

A la tardor, la mostra s'estrenarà a Viena, Hamburg, Munic, Tel-Aviv i Stuttgart.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat