ERC denuncia que l'abocador de Can Canyadell de Rubí opera sense llicència ambiental

abocador de Can Canyadell de Rubí
ERC de Rubí denuncia que l'abocador de Can Canyadell està operant de manera clandestina des de l'any 2011 donat que l'Ajuntament no ha fer les renovacions necessàries de les llicències ambientals.

Juntament amb els representants de la Plataforma Rubí Sense Abocadors, la formació assegura que el govern municipal (PSC) no els ha sabut trobar la documentació que avali que l'empresa que explota l'espai disposa dels permisos corresponents, motiu pel qual ha demanant mesures cautelars i procedir a la clausura de l'abocador. De la mateixa manera, ha sol·licitat a l'ACA que obri una inspecció, donat que s'hauria alterat el curs d'un torrent. Ara per ara, l'executiu local no s'ha pronunciat sobre la denúncia dels republicans.

L'Ajuntament de Rubí va concedir la llicència ambiental l'any 2003 a l'empresa Puigfel per explotar l'espai, amb capacitat per a 1.650.000 metres cúbics, i on hi havia hagut antigament un antic abocador municipal. En les clàusules contractuals, s'establia que l'empresa s'havia d'encarregar de retirar els residus que hi havia prèviament i gestionar-los de manera correcta, per posteriorment adequar el perímetre per a l'explotació com abocador.

Les condicions establien que s'hi durien a terme controls cada 4 anys i que la llicència d'explotació es revisaria cada 8, que s'havia de centrar únicament en restaurar l'antic abocador amb un 80% de terres i un 20% de runes. Això limitava el tipus de materials que podia rebre a material d'enderrocs, de la construcció o de l'extracció de terres, deixant al marge d'altres com l'amiant, residus líquids o de jardineria, de dragatge, fermentables o procedents de neteges prèvies a l'enderroc d'instal·lacions industrials.

Al 2016, però, l'empresa va demanar a l'Ajuntament ampliar la capacitat de disposició fins als 3.606.180 metres cúbics, motiu pel qual es va demanar un informe a l'Agència de Residus de Catalunya, que va validar la petició en considerar que era un canvi no substancial. La Plataforma Rubí Sense Abocadors, però, va denunciar l'abocament de residus impropis aquell mateix any, com ara fustes, plàstics, ceràmica o metalls.

Diverses queixes

La presència de l'abocador, però, ha generat moltes queixes veïnals, sobretot pel pas de camions per una zona de trama urbana, i fins i tot pel camí antic d'Ullastrell, on hi ha restriccions de trànsit en ser l'únic accés a les urbanitzacions del nord-oest del municipi des de Rubí. La gota que va fer vessar el got va ser l'atropellament d'una jove per part d'un camió que es dirigia a l'abocador el passat mes de gener quan la noia sortia de l'institut J. V. Foix a l'hora del patí, i que es va saldar amb ferides lleus.

"A partir de la preocupació veïnal vam començar a investigar, vam demanar informació a l'Ajuntament sobre l'abocador, i la sorpresa va ser que la llicència ambiental estava caducada des de l'any 2011", explica Joan Puntí, president de la secció local d'ERC a Rubí. Tot i demanar alguna evidència de què s'havien fet efectives les dues renovacions corresponents als anys 2011 i 2019, el republicà assegura que "no apareixen enlloc".

"Arribem a la conclusió que l'abocador de Can Canyadell està en situació de llimb legal, amb a llicència caducada, i que ja al 2011 hauria d'haver cessat la seva aactivitat", afegeix. A més, quan l'empresa va fer la petició per augmentar els metres cúbics útils, tampoc es va fer efectiu a través de l'informe necessari de la sotsdirecció general de mines, destaquen.

És per això que, juntament amb la Plataforma Rubí Sense Abocadors, van analitzar totes les dades de què disposaven. "Vam trobar que els talussos que s'havien aixecat feien més de 20 metres d'alçada, quan haurien de fer un màxim de 7", explica la portaveu del col·lectiu, Montse Rousse.

L'alçada d'aquests talussos va que sovint es registrin despreniments a l'interior de l'abocador, un fet que ha provocat que s'hagi alterat el curs del torrent de Can Pi de la Serra, un fet que se sumaria a la situació registrada com una infracció més. "Hem demanat a l'ACA que obri una inspecció per determinar si s'ha alterat el curs del torrent i com afecta", afegeix el portaveu d'ERC a la ciutat, Xavi Corbera.

La formació ha entrat una instància a l'Ajuntament en què demana les mesures cautelars per aturar l'activitat a l'abocador i obrir de manera immediata un expedient per procedir a la seva clausura, després de fer la consulta al regidor de Medi Ambient i que aquest els remetés al de Llicències, sense que n'hagin obtingut més dades. L'ACN s'ha posat en contacte amb l'executiu local, que encara no s'ha pronunciat al respecte.

Rubí i els abocadors

El moviment veïnal contra els abocadors a Rubí es remunta a 30 anys enrere, quan es va despertar un sentiment advers a aquest tipus d'infraestructures a la ciutat. Juntament al de Can Canyadell, el municipi també acollia els de Can Carreras i el de Can Balasch.

Després de més de 15 anys operant, l'Agència de Residus de Catalunya va obrir un expedient d'inspecció, que va derivar en una sentència condemnatòria que obligava l'empresa gestora a retirar unes 25.000 tones de residus. En el cas de Can Balasch, es va procedir a emetre una sentència desfavorable a l'Ajuntament, atorgant a l'empresa que l'explota l'autorització ambiental per a l'activitat de dipòsit controlat de residus no perillosos.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat