Més de 400 persones es mobilitzen a Sabadell contra el desallotjament del centre social okupa L’Obrera

Més de 400 persones s’han concentrat aquest dilluns davant el centre social ocupa L’Obrera de Sabadell per evitar-ne el desallotjament. El jutge havia ordenat que el desnonament s’executés a les 9.15h, motiu pel qual a trenc d’alba havia començat una protesta davant la finca per part dels moviments socials de la ciutat i el Sindicat de Llogateres.

A mig matí, però, la comitiva judicial no havia arribat. Els coordinadors de l’Obrera ho han atribuït al pes de la mobilització i han confiat que finalment el desallotjament no s’executarà aquest dilluns. “Els veïns volen que L’Obrera es quedi al barri perquè fa una gran tasca social”, han assegurat. A mesura que han avançat les hores, la protesta s’ha convertit en una jornada festiva.

Amb motiu de l’ordre judicial de desnonament prevista per aquest dilluns, més d’un centenar de persones han passat la nit dins L’Obrera. A primera hora, s’hi han sumat centenars de veïns més amb l’objectiu d’aturar el desallotjament. La coordinadora del centre, Marina Jiménez, sosté que són un espai “de referència” pels barris del sud de Sabadell.

L’espai va ser ocupat el maig del 2015, moment en què els moviments socials d’aquesta zona de la ciutat van crear un gimnàs popular, un espai d’escola de castellà i català per a nouvinguts, així com també espais per a les entitats de la ciutat que no disposen de local. “Donem suport a tot un seguit de barris del sud de Sabadell que són de gent obrera i dels quals l’Ajuntament no se n’ocupa gaire”, ha ressaltat Jiménez, que xifra en prop de 150 els usuaris setmanals de les activitats.

Des de l’Obrera recorden que l’edifici, ubicat a l’avinguda de Barberà, estava “totalment en desús” quan hi van entrar. Relaten que van rehabilitar els 800 m2 que té distribuïts en una planta baixa i un primer pis. En aquell moment la finca era propietat de la desapareguda Cajamar, i ara fa tres anys el va comprar la constructora Nedax, segons relaten els ocupants.

Els coordinadors del centre ocupa insisteixen defensar la continuïtat del seu projecte, i critiquen les intencions “especuladores” de l’empresa propietària, la qual tindria intenció d’aixecar un bloc de pisos. Si al final s’executés el desnonament, insten l’Ajuntament de Sabadell a facilitar-los un espai alternatiu perquè l’executiu “demostri de quin costat està”.

Fonts municipals consultades per l’ACN apunten que el consistori va fer de mediador entre els ocupes i la propietat, i que fruit d’aquesta negociació va aconseguir que la constructora es comprometés a facilitar-los un local al futur edifici que preveu construir on ara hi ha L’Obrera. L’Ajuntament lamenta que ho van refusar i declina fer cap valoració perquè emmarca els fets en una qüestió judicial i privada entre els propietaris i els ocupes.

A mig matí d’aquest dilluns el desnonament no s’havia executat, fet que des de L’Obrera han atribuït directament a la protesta. “Creiem fermament que la policia no ha vingut perquè hem portat aquí més de 400 persones d’arreu de la ciutat i de diferents moviments socials”, asseveren, mentre es mostren expectants a quina serà la nota data de desnonament que fixarà el jutge.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat