Canovelles reclama més Mossos per fer front al fort increment de venedors sense llicència al mercat setmanal

Canovelles reclama més Mossos per fer front al fort increment de venedors sense llicència al mercat setmanal

L'Ajuntament de Canovelles (Vallès Oriental) assegura que se sent abandonat per part del departament d'Interior a l'hora de fer front a la venda ambulant il·legal, que aprofita el mercat setmanal per a comercialitzar amb productes falsificats o d'origen desconegut.

El consistori estima que cada diumenge entre 350 i 400 manters s'instal·len a la localitat, mentre que els paradistes amb llicència són uns 350. L'alcalde, Emilio Cordero, assegura a l'ACN que han demanat de manera reiterada i sense èxit un reforç dels Mossos, donat que amb els 18 agents de la Policia Local no poden frenar la presència dels venedors il·legals, així com el volum de gent que arriba atreta per aquesta oferta fraudulenta.

D'ençà de la pandèmia la localitat ha experimentat un increment de venedors ambulants que no disposen de llicència, i que es col·loquen en plena via pública, ocupant les voreres i fins i tot carrers destinats a poder fer passar vehicles d'emergències en cas de necessitat. La majoria de peces que es poden veure esteses sobre el terra són imitacions de productes de marca o de dubtós origen, i  això ha generat un efecte crida que atrau visitants de fora del municipi, i en alguns casos fins i tot de la comarca.

"Han arribat a deixar aparcats els cotxes en camps sembrats", denuncia Cordero, que assegura que estan fent mans i mànigues per frenar la proliferació d'aquests negocis il·legals. "Ens gastem cada cap de setmana 3.000 o 3.500 euros en posar tanques i contractar vigilància privada per apartar els venedors", afegeix, donat que amb els 18 aquests de la Policia Local que poden arribar a estar operatius en cap de setmana no tenen ni per començar a actuar.

L'Ajuntament ha traslladat al departament d'Interior la petició d'incrementar les dotacions dels Mossos els diumenges a la zona, però de moment no hi ha hagut resposta. "Ens hem reunit tres cops amb el conseller Joan Ignasi Elena, i el darrer va ser decebedor, estem sols" lamenta.

"Cada diumenge tenim una 'rave' a Canovelles, hi ha un efecte crida que atrau la gent", afegeix Cordero, comparant la capacitat d'atracció de la venda de productes falsificats amb la munió de gent que es pot concentrar en una festa il·legal. "Hem renunciat a la seguretat ciutadana per part d'interior", afegeix, tot considerant que es tracta d'un problema que va molt més enllà de les competències municipals i que se senten "abandonats".

Fins ara, el que sí que han pogut fer és encarrilar una ordenança que encara no està vigent, però que preveu sancions de fins a 500 euros per a la gent que s'enxampi comprant en aquest tipus de negocis: "A la gent li volem dir que potser venen un dia i es troben amb una multa", adverteix.

Greuge amb la resta de comerciants

Cordero considera aquesta activitat comercial un "frau", perquè aquests venedors no paguen la quota corresponent a l'ocupació de la via pública, que serveix, entre d'altres, per fer la neteja dels carrers un cop passat el mercat. A més, fan competència deslleial amb la resta de parades.

"Venen el mateix producte que nosaltres però li canvien el segell i el col·loquen més barat", denuncia Toni Puigvert, president de l'Associació de Mercats de Catalunya (Asomercat) i membre de la Confederació Catalana d'Associacions de Mercats. En aquest sentit, calcula que la presència de venedors il·legals suposa una caiguda mitjana de vendes d'un 60%: "D'entrada ja surten amb 150 euros només arribar al mercat perquè no paguen res a finals de mes, i agafen els millors llocs", lamenta Puigvert.

El perfil del comprador sol ser de famílies que venen amb els seus fills, en moltes ocasions adolescents i que han sabut via xarxes o pel boca orella de l'existència d'aquest mercat. "Només venen a comprar al 'top manta', no consumeixen ni al poble ni al mercat", denuncia María Dolores Adama, paradista del mercat.

En aquest sentit, assegura que molts dels clients habituals ja no volen anar-hi perquè se senten insegurs. "La gent que viu als blocs que queden més amunt no poden ni sortir de casa", afegeix, en referència al volum de productes que s'exposen a les voreres.

Puigvert se suma a les queixes de l'alcalde, i considera que Interior no està fent prou per ajudar-los a combatre una xarxa que ven productes il·legals. "Ens han decebut moltíssim, no són efectius, sembla que ajudin més el 'top manta' que no pas a nosaltres, que som qui oferim els serveis", lamenta.

En aquesta línia, adverteix que cal una solució ràpida, amb el risc que hi hagi mals majors: "S'ha d'arreglar, si no hi haurà una guerra campal perquè els marxants estan al límit".

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat