Detingut el responsable d'un museu de Figuerola del Camp per exposar 37 peces arqueològiques d'origen il·lícit

La Policia Nacional ha detingut el responsable del museu de Figuerola del Camp (Alt Camp) i president del patronat de la Fundació Privada Catalana per a l'Arqueologia Ibèrica, Àngel Segarra, per exposar 37 peces arqueològiques d'origen il·lícit.

El detingut està acusat com a presumpte responsable de delictes contra el patrimoni històric, receptació i sostracció de cosa pròpia a la seva utilitat social o cultural. Segarra ha assegurat que des de la fundació no han comprat material a cap espoliador i ha apuntat que el cas quedarà arxivat.

També ha denunciat que l'actuació policial és "il·legal" perquè la majoria de peces tenen una antiguitat de compra de més de cinc anys i el delicte contra el patrimoni hauria prescrit.

La investigació es remunta al juny del 2020 quan la policia va intervenir un brau d'origen iber procedent d'un robatori dut a la província de Còrdova als anys noranta. Durant aquesta actuació, els agents van observar que hi havia altres peces que també podrien procedir d'espolis arqueològics. Més tard, van interceptar 55 peces i després de les comprovacions fetes per tècnics del Govern d'Aragó i del Ministeri de Cultura, van determinar que 37 eren originals i 18 falsificacions.

Les peces són d'origen romà i celtibèric i hi ha material divers com cascs, discs cuirassa o umbons d'escuts, entre d'altres. Alguns d'ells provenen de la ciutat celtibèrica d'Aratis, a la província de Saragossa. Una sentència del Tribunal Suprem del 2020 considera com un fet provat l'origen il·lícit de tots els materials vinculats amb el jaciment d'Aratis i el seu entorn, espoliats de manera sistemàtica des de la seva troballa casual a finals dels anys vuitanta.

Segarra ha comentat que creu que el cas s'arxivarà, com va passar amb la investigació oberta pel brau el 2021. També ha manifestat que totes les peces les ha comprat en antiquaris que tenen els permisos corresponents o a col·leccions particulars.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat