Presentat "Valls juga", el Festival del Joc del Camp de Tarragona

Presentat "Valls juga", el Festival del Joc del Camp de Tarragona
Aquest dimarts 28 de novembre, les entitats organitzadores han presentat el Festival «Valls Juga» al Kursaal de Valls. La idea d’organitzar el Festival neix el 2020 de la inquietud d'un grup d'entitats i persones, però es comença a materialitzar a principis de 2023.

Entre les entitats organitzadores hi trobem: Món Aualé, As. En la Manga, el Moviment Educatiu de l’Alt Camp (MEAC), Rol en família, la Llibreria Tram, el Centre Cívic de Valls i VallsJove.

Les entitats ja porten mesos treballant en aquest esdeveniment, per tal que sigui un èxit de participació. Ramon Balcells, portaveu del Festival i integrant de «Rol en Família» explica que: «tot i que la idea sorgeix abans de la pandèmia, des de llavors hi ha hagut un auge, especialment dels jocs de taula i ja s’estan duent a terme diferents festivals del joc arreu de Catalunya amb gran èxit de participació i assistència. Nosaltres portem mesos treballant per tal de situar Valls en el mapa de festivals referents del món del joc»

La voluntat dels organitzadors, segons expliquen, és la de crear un esdeveniment presencial, transversal i de socialització per a tots els públics on les persones, famílies, associacions i el món educatiu en general, tinguin un espai on conèixer les novetats del món dels jocs, conèixer les virtuts dels jocs de taula, o simplement passar una estona divertida jugant, de manera integradora i inclusiva. La regidora d’Acció Cívica i Joventut, Natàlia Moncunill, també ha estat present a la roda de premsa i ha explicat que el projecte compta amb el suport organitzatiu del Centre Cívic i VallsJove, ja que el Festival encaixa perfectament amb la filosofia d’aquests serveis: crear activitats de lleure, generar espais de socialització i comunitaris i, transmetre valors de treball col·laboratiu i cooperatiu, són algunes de les virtuts que podem trobar en aquest festival.

Per altra banda, la presidenta del Moviment Educatiu de l’Alt Camp, el MEAC, Montse Montanyà, ha explicat que el Festival no s’ha volgut centrar en una etapa d’edat específica i que oferirà alternatives per a totes les edats: “el joc és important en les diferents etapes de la vida. El joc engloba una varietat de conductes a nivell físic, psicològic i social, que permeten comprendre el món, assimilar-lo i actuar-hi… El joc és una activitat universal natural, voluntària i adaptativa pròpia de l’ésser humà present al llarg de la història. Avui dia, i gràcies a l’Aprenentatge Basat en jocs (ABJ) i la Gamificació a l’aula, el joc és a les aules com una eina didàctica més. Per això hem dissenyat un Festival que contempli una oferta variada per a diferents públics».

Durant els dies que durarà el festival (de l’11 al 16 de març) s’oferirà una àmplia oferta d’experiències lúdiques en diversos indrets de la ciutat: xerrades formatives, presentacions de jocs i llibres, «room escape» o exposicions centrades en el món del joc. La jornada principal però, serà el dissabte 16 de març a la Sala Kursaal de Valls. S'oferiran tornejos de jocs de taula i d'escacs, partides de rol, de cartes, de jocs de mancala, de «wargames» i recreació històrica, de jocs tradicionals, es faran presentacions i demostracions de novetats per part d'editorials i autors, per a tots els públics, edats i amb diferents nivells d'expertesa.

Gerard Caballero, propietari de la Llibreria Tram ha explicat que el Festival també comptarà amb la presència de botigues col·laboradores que tindran espai de venda on oferiran una gran varietat de jocs i llibres-joc, de rol, de gamificació... De moment ja han confirmat l’assistència, la Llibreria Tram, Gasco Valls i Abacus Tarragona. Les persones assistents també tindran la possibilitat de participar en una rifa amb els jocs cedits per les diferents editorials que col·laboren en el Festival. A més hi haurà una zona de restauració per a les persones que acudeixin al Kursaal.

Durant la jornada, a l’espai exterior del Kursaal, el públic assistent també podrà descobrir un espai amb mostres dels jocs tradicionals catalans i d’arreu. L’objectiu, tal i com han explicat els organitzadors és oferir per a tots els públics una alternativa d'esbarjo i lleure educatiu, allunyat de les pantalles. L’accés al Festival serà obert i gratuït per a tots els públics.

Jordi Climent, fundador i editor de Món Aualé i membre de l’entitat vallenca As.en la Manga, i amb àmplia experiència com a divulgador dels jocs de mancala en diferents jornades, fires i festivals de jocs a Catalunya, ha explicat que Valls Juga neix amb la il·lusió de situar la ciutat dins del mapa juganer de Catalunya i es construeix amb l'ambició d'esdevenir un festival de referència a tot el Camp de Tarragona. A dia d’avui, Valls Juga ja compta amb la participació i col·laboració d’editorials de referència del sector i d’entitats i associacions del món del joc del Camp de Tarragona, i es continua treballant per ampliar el nombre d’entitats i editorials col·laboradores.

Els organitzadors ja han habilitat l’espai web del Festival vallsjuga.cat i es troben presents a les xarxes social (“X”, Instagram i Facebook) amb el perfil @vallsjuga des d’on s’anirà informant de les diferents propostes i novetats entorn de l’esdeveniment.

Finalment, animen a les persones interessades a col·laborar en el Festival a apuntar-se a través del web (“voluntariat”) i, viure l'emoció, la diversió i el millor entreteniment participant i assistint als diferents actes del Festival.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat