Un visitant del nou Museu Casteller: "és digne, es correspon amb la importància del món casteller a Catalunya"

Un visitant del nou Museu Casteller: "és digne, es correspon amb la importància del món casteller a Catalunya"
Un miler de persones han estat les privilegiades que han pogut visitar el nou Museu Casteller de Catalunya que ha obert portes aquest cap de setmana a Valls.

Dues d'elles són Cesc Canela i Eduard Badiella, dels Minyons de Terrassa, que han comentat a l'ACN que és un equipament "digne" i que "es correspon amb la importància del món casteller a Catalunya". De fet, s'han mostrat sorpresos només entrar: "és més interessant del que ens pensàvem", han reconegut. Per l'espai museístic han passat, majoritàriament, vallencs, famílies i castellers. Amb l'obertura al públic, el Museu Casteller és una realitat després d'anys d'entrebancs i de retards. Després d'aquest cap de setmana, la inauguració oficial serà per Santa Úrsula, a l'octubre.

50 anys després que el vallenc i fotògraf Pere Català i Pic imaginés un espai per explicar el món casteller, el Museu Casteller de Catalunya ha obert les seves portes en un cap de setmana ple d'activitats familiars. Diversos visitants han insistit que són unes instal·lacions per passar-hi un matí llarg. "Pensàvem que estaríem una hora, i hi estarem força estona", ha comentat un d'ells.

El museu combina elements gràfics i audiovisuals per explicar la història dels castells i que el visitant pugui sentir-se en la pell d'un casteller. Núria Llagostera és vallenca i historiadora, confessa que li ha agradat i que "pot donar una visió general del que és el món casteller", ara bé, discrepa en el "criteri històric i expositiu que s'ha fet servir".

Un altre visitant que ha vingut de Vila-seca, Víctor Pujades, ha valorat positivament la configuració dels espais amb mòduls circulars, "evocant les pinyes", però critica la manca d'espai per circular: "pot ser claustrofòbic". Pujades és casteller i ha mostrat interès per la museïtzació d'un element com són els castells, patrimoni immaterial de la humanitat.

Llagostera és veïna del barri antic, lloc on es troba el museu. Espera que aquest equipament sigui un "impuls" per la zona després que els últims anys el barri antic s'hagi degradat força. Un atractiu perquè "la gent tingui ganes de venir a viure-hi", expressa. Amb altres espais, el Museu Casteller ha de configurar una nova anella cultural a la capital de l'Alt Camp.

Balanç positiu

Des del Museu Casteller fan un balanç "totalment positiu", en paraules de la directora, Míriam Mariné. Calculen que han passat més d'un miler de persones entre els tres dies. Mariné ha insistit que és un equipament "molt important per difondre el fet casteller". Per això, el museu s'erigeix com un "altaveu" i com la "casa de tots els castellers".

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat