Valls inicia les cales arqueològiques per avançar en la recuperació de la muralla medieval de Sant Francesc

Valls inicia les cales arqueològiques per avançar en la recuperació de la muralla medieval de Sant Francesc
L’Ajuntament de Valls ha iniciat les cales arqueològiques per avançar en la recuperació de la muralla medieval de Sant Francesc. L’equip tècnic ha començat aquest dilluns a sondejar un dels tres punts previstos a l’entorn de la font de Sant Sebastià, que han de permetre saber per on passava, exactament, la muralla.

De fet, aquest tram desconegut correspon a la primera fase del projecte. La segona fase engloba els edificis del carrer Francesc, des del número 102 al 116. Des del consistori han afirmat que la redacció del projecte executiu podria estar enllestit l’estiu del 2024 i preveuen que la licitació s’iniciï a partir del 2025. A més, confien que els Next Generation financin la totalitat de l’actuació que s’eleva fins als 2,8 MEUR.

La informació que s’obtingui de les cales arqueològiques s’inclouran al projecte executiu que ja han començat a redactar les arquitectes Marta Milà i Anna Ibarz, guanyadores del concurs d’idees d’arquitectura convocat per l’Ajuntament de Valls l’any 2022. La proposta, que parteix dels estudis iniciats l’any 2018, planteja posar al descobert i rehabilitar aquest tram de la muralla medieval del segle XIV, amagada dins dels edificis, i urbanitzar el seu entorn.

Per fer-ho, el consistori preveu enderrocar els edificis que toquen a la fortificació -la gran majoria ja han estat expropiats-, recuperar els trams de muralla coneguts i les torres, així com construir “un passeig arbrat per crear un espai urbà de qualitat i donar llum i vistes a les cases d’aquesta zona sud del centre històric”, tal com ha detallat la regidora d’Urbanisme, Activitats, Patrimoni i Centre Històric de l’Ajuntament de Valls, Sònia Roca.

Des del consistori també han afirmat que la recuperació de la muralla es farà evitant falsos històrics i, per tant, a les zones on es conserven vestigis de les torres medievals, s’optarà per reintegrar-les mitjançant una estructura metàl·lica que permeti visualitzar l’alçada original. Paral·lelament, i pel que fa al mur, es restauraran els vestigis que afloren, regularitzant-ne el coronament i evidenciant les traces del pas del temps.

Execució en dues fases

Segons Roca, si els fons Next Generation no financen la totalitat del projecte de 2,8 MEUR, les actuacions s’executaran en dues fases. La primera afectarà el tram que envolta la font de Sant Sebastià -que també es conservarà-, entre els números 82 i 84 del carrer de Sant Francesc; i la segona que engloba els edificis situats entre els números 102 i 116 del carrer de Sant Francesc.

La recuperació de la muralla de Sant Francesc esdevindrà la segona gran actuació de recuperació de les antigues muralles medievals de Valls, després de la realitzada aquest 2023, al primer tram de la muralla de Sant Antoni, a tocar del Portal Nou. Aquesta intervenció va comptar amb una inversió de 428.000 euros que van ser finançats per l’Ajuntament de Valls, el Departament de Cultura de la Generalitat i per la línia de subvencions de l’1,5% cultural del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat