El sector turístic català tanca un estiu "molt positiu" amb un augment de les reserves superior a la mitjana espanyola

El sector turístic català tanca un estiu "molt positiu" amb un augment de les reserves superior a la mitjana espanyola
El sector turístic català preveu tancar l'estiu de 2023 amb unes dades molt positives que enterren completament la pandèmia i es beneficien d'un augment de la demanda nacional i estrangera que ha permès elevar preus. "Les dades de turisme són molt positives.

Acabem l'estiu amb un 29% més de reserves que l'any passat i, si comparem amb la mitjana espanyola, és millor encara, perquè a Espanya hem incrementat un 17% les reserves i es parla de rècord", explica a l'ACN Beatriz Oficialdegui, directora de màrqueting de Destinia. Tot i això, entitats com Turisme de Barcelona alerten que, a partir de l'agost, l'activitat s'ha refredat per l'efecte de l'estancament econòmic que ja es nota a alguns grans emissors com Alemanya.

"El primer semestre ha sigut molt bo i el juliol ha sigut una mica millor que l'agost, on ja hem començat a notar un cert alentiment fruit dels efectes de la recessió que hi ha a Europa", reconeix a l'ACN l'empresari i president de Turisme de Barcelona, Eduard Torres. De cara als mesos vinents, vaticina que aquesta tendència seguirà. Tot i això, ressalta que la capital es manté com una opció atractiva pel turisme europeu i nord-americà, especialment quan hi ha grans concerts o esdeveniments esportius com la F1.

El repte d’Àsia

"Si tenim un repte és la connectivitat amb Àsia. Tenim una base molt diversificada, estem forts a Europa i sobretot amb els EUA, però amb el visitant asiàtic la connectivitat ha anat molt més lenta en reposar-se. Hem d'augmentar els vols, aquests són els deures de cara a aquest any", ressalta Torres.

Tot i aquest horitzó de cert estancament, segons Destinia l'estiu a Catalunya s'ha mantingut fort gràcies als turistes estrangers. Aquí hi destaquen, tal com apunta aquesta agència en línia, els francesos, tradicionalment els que més visiten Catalunya per motius de proximitat, seguits de portuguesos i alemanys. Altres operadors com la patronal d'agències Acave celebren també l'alta arribada de visitants nord-americans, fet que han permès compensar la frenada del mercat rus i la tebiesa amb què està remuntant l'asiàtic.

Pel que fa als preus, Destinia observava darrerament una "gran pujada" que als mesos d'estiu "s'ha aturat". Així, el preu mitjà per persona i nit que s'ha pagat als hotels de Catalunya ha estat tan sols un 2% més que a l'estiu passat, és a dir, una mitjana de 56 euros per persona i nit. Des d'Apartur el seu president, Enrique Alcántara, sí que ha vist una pujada de preus en un escenari d'ocupacions per sobre del 90%. "La demanda és molt més forta que l'oferta, i això comporta un augment del preu mitjà a Barcelona, així que els turistes gasten més i això és interessant per la ciutat", afirma.

Preguntat per la competència de la capital catalana en aquest context de pujada de preus, Alcántara destaca que els adversaris de Barcelona són "grans capitals europees" com París, Roma o Londres que ja funcionen des de fa més d'un any, així que la reobertura de destinacions més exòtiques, però de preu més baixos, no suposa un risc. De cara al futur, defensa continuar l'aposta per un turisme basat en la cultura i esdeveniments com els concerts que s'han acumulat aquest estiu a la ciutat.

Des de la patronal d'agències Acave, el seu president Jordi Martí, també reconeix a l'ACN que l'estiu ha confirmat "l'optimisme" amb què el sector va començar el període de vacances, amb un 80% d'agències amb la previsió de superar el negoci del 2019. "Esperem tancar l'any, tant en l'àmbit emissor com receptor, positivament. Encreuem els dits perquè això sigui ja definitiu", apunta. Tanmateix, ressalta que molts catalans han fet enguany els viatges de mitjana i llarga distància que feia temps que ajornaven.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat