Entitats de supervivents alerten de la solitud que envolta el suïcidi i demanen més recursos per a la prevenció

Entitats de supervivents alerten de la solitud que envolta el suïcidi i demanen més recursos per a la prevenció
L'entitat Després del Suïcidi - Associació de Supervivents (DSAS) alerta que cada any hi ha més morts per suïcidi, 607 el 2022 a Catalunya, i demana a les administracions més campanyes de prevenció i més recursos per atendre les persones en risc i les famílies.

"Una persona que va a un psicòleg cada quatre mesos difícilment pot ser ajudada", adverteix Anna Lara, de l'entitat, en una entrevista a l'ACN amb motiu del Dia mundial de la prevenció del suïcidi, el 10 de setembre. Lara afirma que "la soledat que envolta la paraula 'suïcidi' és enorme" i insta a abordar aquesta realitat com un problema de tota la societat. Per a l'associació, cal erradicar les falses creences sobre el suïcidi i acompanyar les persones que es troben en risc.

Un grup de voluntàries esperen al vestíbul de l'Hospital Clínic de Barcelona amb informació de telèfons i entitats que treballen per a la prevenció del suïcidi i l'acompanyament de persones que l'han sobreviscut, en el marc de la campanya 'Obre els ulls. Acosta't. Parla', que l'associació ha fet en diferents centres sanitaris aquest divendres. 

Les diverses persones que s'hi han acostat al llarg del matí per demanar informació evidencien que el suïcidi és una realitat més propera del que pot semblar. "Tenen la necessitat de parlar", observa Lara. "Primer ens demanen qui som i què fem i després s'interessen per la nostra activitat, perquè en la seva família o entorn proper algú s'ha suïcidat, ha fet l'intent o té ideacions", explica.

En l'última dècada, les morts per suïcidi a Catalunya han superat el mig miler quasi tots els anys. El 2022 va ser el primer any amb més de 600 morts per suïcidi a Catalunya; el 2021, 576; el 2020, 556. "Ens esgarrifen les xifres i ens esgarrifen que no baixin", diu Lara, amb la vista posada en el Dia mundial de la prevenció del suïcidi, diumenge.

Aquesta voluntària de l'entitat DSAS considera que les administracions "s'estan posant les piles", però insisteix que el suïcidi és un "problema de salut pública" que afecta la societat "de forma transversal" i que, per tant, calen mesures també "transversals".

Lara demana fer més campanyes de prevenció i més recursos tant per a l'atenció de les persones en risc com per a les famílies, així com per als supervivents d'una mort per suïcidi en el seu entorn. La majoria se senten "molt soles" i "no saben on anar ni què fer", recalca. 

La sòcia de l'entitat alerta que els professionals de la salut necessiten més temps per atendre els pacients: "Falten recursos [sanitaris]. No pot ser que et visiti un psicòleg i que et doni hora per al cap d'uns mesos. Quan una persona té un càncer, per sort rep uns tractaments que tenen continuïtat. Les persones també necessiten ser ateses amb un temps prudencial en els tractaments psicològics i psiquiàtrics".

També falten recursos per a la postvenció, és a dir, per a l'atenció i la cura d'aquelles persones que afronten el dol d'una mort propera per suïcidi. Aquests supervivents són també un col·lectiu de risc i Salut ha anunciat aquesta setmana que els oferirà atenció psicològica. Lara veu aquesta mesura com un punt inicial per anar avançant: "Fins ara no hi havia cap recurs que es dediqués a la postvenció i ho fèiem les entitats, que portem molta feina a les espatlles". 

Escoltar les persones que es troben en risc

L'entitat Després del Suïcidi – Associació de Supervivents Després del Suïcidi demana deixar de banda l'estigma i el tabú i eradicar els falsos mites i creences sobre el suïcidi. Parlar del suïcidi de manera curosa és una manera de prevenir-lo.   

"Una persona que se suïcida no és ni valenta ni covarda. És una persona que està desesperada, que en aquell moment de la seva vida no veu una altra manera de viure sense patir. La persona que se suïcida no es vol morir, sinó que no troba una altra manera de deixar de patir. La persona que ha fet un intent no ho fa per cridar l'atenció, sinó que s'ha vist molt malament i no ha sabut com trobar ajuda", exposa.

Lara aconsella acompanyar aquestes persones i validar-ne les emocions, en lloc de desacreditar-les o treure-hi ferro: "Si una persona diu que no està bé, oferir-li ajuda, com acompanyar-lo al metge; parlar amb ella i fer-li saber que el que està dient és molt important", destaca.

Quan una persona es troba en una situació difícil, o bé algú del seu entorn, pot trucar al 900 925 555, un telèfon d'atenció gratuïta que l'Ajuntament de Barcelona va habilitar amb la Fundació Ajuda i Esperança. El 061 Salut Respon també té un servei especialitzat per a persones en risc o el seu entorn.

L'Associació Catalana per a la Prevenció del Suïcidi (ACPS) ofereix acompanyament a familiars i entorn de persones en risc i Després del Suïcidi - Associació de Supervivents, a persones que han viscut una mort per suïcidi en l'entorn proper.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat