Aquest cap de setmana, el món rural català ha obert les portes per a la celebració de Benvinguts a Pagès La Festa, amb una afluència de 30.000 persones, que han participat en les més de 450 experiències agroturístiques preparades arreu del territori.
Els visitants han pogut conèixer 90 explotacions, 150 allotjaments, 50 promotors d’activitats, 10 elaboradors i més de 150 restaurants arreu de Catalunya, on han apreciat de prop la importància del sector primari del nostre país, la tasca de les persones que s’hi dediquen i l’origen dels productes que consumim diàriament.
Enguany, les comarques més visitades han estat el Vallès Oriental, Osona, Maresme i Lluçanès. Tanmateix, Catalunya Central, el Camp de Tarragona i Barcelona s’han postulat com les zones que han ofert més experiències agroturístiques al públic.
Aquest 2024, Benvinguts a Pagès La Festa ha comptat amb diverses novetats. Cal destacar el pagament simbòlic de 2 euros, que havien d’efectuar tots els visitants majors de 15 anys en el moment de fer la reserva, que garantia la plaça. La planificació prèvia és essencial per tal que els organitzadors puguin preparar-se per La Festa de forma òptima i assegurar la qualitat i productivitat de les visites. Amb aquest pagament simbòlic, també, es pretenia crear un vincle de compromís entre els visitants que han reservat i els pagesos, reivindicant la feina dels professionals del camp i garantint que la visita s’acabava fent, minimitzant els no presentats. Remarcar la tasca essencial del sector primari i divulgar l’origen i la importància del consum i compra de productes de proximitat és un dels objectius de La Festa.
La iniciativa, a part de donar valor al món rural i impulsar l’oferta turística, actua com un aparador dels productes agroalimentaris del territori, ja que esdevé promotora de la comercialització de productes de proximitat de les explotacions que en formen part i la venda directa. El 89% dels visitants que hi participen compren els productes després de conèixer-ne el procés d'elaboració, amb una despesa mitjana d’entre 35 i 40 €.
“Benvinguts a Pagès, un any més, s’ha consolidat com un projecte de país, que demostra que el sector agroalimentari és dinàmic, vital, sòlid i competitiu, amb empreses molt arrelades al territori i amb el compromís de garantir la qualitat dels productes i d’apropar la ciutadania al món de la pagesia”, valora Ramon Sentmartí, director gerent de Prodeca.
El sector agroalimentari és el més important de la indústria catalana, pel que fa al volum de negoci i treballadors. Representa gairebé el 20% del PIB -concretament el 19,7%-, i genera una facturació agregada de 48.231 milions d’euros i ocupa a 175.600 persones, segons les dades de l’estudi ‘El sector agroalimentari a Catalunya’, elaborat per ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- i Prodeca -l’empresa pública promotora dels aliments catalans del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Altres novetats en pro al sector primari i la sostenibilitat
Gràcies als bons resultats de la prova pilot que es va dur a terme el 2023 a les comarques de Ribera d’Ebre i la Conca de Barberà, aquest any la categoria d’elaboradors alimentaris s’ha estès a tot Catalunya, i s’han pogut visitar 10 elaboradors d’arreu del territori, empreses que no disposen d’una explotació agrària pròpia, sinó que compren la matèria primera per elaborar els seus productes a explotacions locals, i d’aquesta manera contribueixen a enfortir el conjunt d’empreses agroalimentàries catalanes.
La mitigació de la petjada de carboni ha estat també protagonista de La Festa d’aquest any, que continua amb la ferma voluntat de ser una proposta responsable amb el planeta. És per aquest motiu, que s’han impulsat iniciatives en pro a la sostenibilitat. Per una banda, s’ha donat a conèixer els diferents punts verds de recàrrega de vehicles elèctrics a tots els visitants a través del web Electromaps. D’altra banda, s’ha potenciat la utilització del transport col·lectiu, a través de la plataforma Som Mobilitat. D’aquesta manera, s’ha pogut reduir el nombre de desplaçaments i s’ha optat per fer un ús responsable del transport. També, s’ha facilitat a les explotacions agràries la Calculadora de Sostenibilitat del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, una eina per autoavaluar-se en matèria de sostenibilitat i eficiència energètica.
Una altra novetat d’aquesta edició ha estat la promoció “El teu comerç et porta a Pagès”, una col·laboració realitzada amb l’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible. Durant el mes de maig, les parades de Comerç Verd dels mercats municipals de Barcelona que fan venda directa de productes agroalimentaris d’explotacions que participen a Benvinguts a Pagès, han promogut la compra de productes amb segell de Venda de Proximitat. Per una despesa de 10 euros, s’ha entregat un premi a 3 guardonats amb un cap de setmana per a 4 persones amb totes les despeses pagades, en el marc de La Festa.
Finalment, un altre canvi a diferència d’altres edicions que tenien lloc a la tardor, ha estat que enguany s’ha celebrat a la primavera, donant resposta a una demanda traslladada per professionals del sector primari. En celebrar-se al mes de juny, ha coincidit amb la campanya del sector fructícola i hortícola, les bones temperatures i el preludi de l’estiu.
Unes xifres excepcionals any rere any
Aquesta 9ª edició plena de novetats, conclou amb bones xifres que demostren i consoliden l’èxit de la iniciativa. L’any 2016 es va celebrar la primera edició de Benvinguts a Pagès La Festa, i des de llavors, s’han acollit més de 196.000 visitants -valor absolut acumulat fins al dia d’avui.
“Benvinguts a Pagès és un reflex del model de turisme sostenible i diversificat que ha de continuar impulsant Catalunya, contribuint al desenvolupament local, econòmic i social dels nostres territoris, mitjançant el respecte per l’entorn i les persones que hi viuen i hi treballen”, així ho destaca Narcís Ferrer, director de l'Agència Catalana de Turisme.
Enguany, els participants a Benvinguts a Pagès La Festa han pogut gaudir de visites com ara al Celler Castell del Remei (Penelles, Noguera), una construcció centenària amb les antigues i actuals instal·lacions de recepció de raïm i expedició de producte, o bé l’elaborador Llegums cuits Can Guidic (Vall d’en Bas, Garrotxa); visitar el Molí d’en Rata (Ripollet, Vallès Occidental), un molí fariner hidràulic i fer un taller de pa; passejar per les Borges Blanques (Les Garrigues) i fer un tast d’olis maridat; aprendre sobre la producció de mel i la transhumància a Dolça Abella (Crespià, Pla de l’Estany) o sobre el cultiu d’arròs i com funciona un molí d’arròs a Lo Nostre Arròs (Amposta, Montsià); dormir a Casa Bellera (Rialp, Pallars Sobirà), una casa pairal del segle XVI en un entorn privilegiat.
Benvinguts a Pagès els 365 dies de l’any
Per aquells que s’hagin quedat sense plaça a La Festa d’aquest cap de setmana o que tinguin ganes de més, Benvinguts a Pagès Tot l’Any ofereix activitats de pagament els 365 dies de l’any a explotacions d’arreu del territori. La iniciativa proporciona visites, tallers d’elaboració de productes, activitats escolars, jocs de rol, tastos i degustacions de productes i altres activitats durant tot l’any. En el marc d’aquest projecte, Benvinguts a Pagès posa a disposició 16 rutes agroturístiques per facilitar als visitants la planificació dels seus itineraris a les diferents zones del territori: Pirineus, Terres de l’Ebre, Costa Brava, Terres de Lleida, Cosa Daurada, Costa i Paisatges de Barcelona.