L'Institut de Medicina Legal incorpora equips punters clau per detectar casos de submissió química i morts violentes

L'Institut de Medicina Legal incorpora equips punters clau per detectar casos de submissió química i morts violentes

El laboratori de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya ha adquirit tres nous equips analítics d'última generació que milloraran la qualitat dels estudis bioquímics, biològics i toxicològics que fan els forenses a petició del jutge. Tenen una elevada sensibilitat i poden detectar substàncies a molt baixa concentració, de forma que són especialment útils per determinar la presència de drogues emergents en les mostres de sang i orina.

Així mateix, resulten clau en casos de submissió química en contextos d'agressions sexuals i també per determinar morts violentes vinculades a accidents de trànsit o consum de psicotròpics. Aquests equips s'han adquirit per 1,8 MEUR, en règim de lloguer i per a un període de sis anys.

Els responsables de l’IMLCFC han explicat que en els darrers anys ha tingut lloc una evolució en el consum de drogues d’abús. "Han aparegut altres tipus de psicoactius i constantment en sorgeixen de nous al mercat", han assegurat. Aquests nous productes s’assemblen als anteriors però comparteixen una caracterísitca comuna i molt destacada: són molt mes potents i més actius a baixes concentracions. Aquest fet obliga als metges forenses a fer una feina molt més exhaustiva que requereix d'aparells més moderns i amb major capacitat d'anàlisi.   

En aquest sentit, els nous equips que s'han incorporat són dos cromatògrafs de gasos acoblats a espectrometria de masses i dos cromatògrafs de líquids acoblats a espectrometria de masses. Tots ells es basen en tècniques de toxicologia forense per a detectar alcohol, drogues d’abús o psicofàrmacs, entre d’altres.

Els tres primers són similars als aparells de què ja disposa el laboratori, però molt més moderns i preparats per localitzar més substàncies i més ràpid. El darrer, destaca perquè és d’alta resolució, de forma que disposa de la tecnologia més avançada a dia d’avui en toxicologia forense. "Té una capacitat d'anàlisi molt més amplia i pot determinar la presència d'una substància encara que estigui en baixes concentracion", han afirmat des de l'IMLCFC.

Això es tradueix en una millor resolució dels casos amb substàncies complexes, com podrien ser situacions de submissió o vulneració químiques en el context d’agressions sexuals i també morts violentes vinculades a accidents de trànsit o degudes a una reacció aguda a substàncies psicotròpiques. 

Els actuals equips del laboratori forense es van incorporar l’any 2009 amb la posada en funcionament de l’edifici de l’IMLCFC a la Ciutat de la Justícia. Tot i que segueixen sent aptes i vàlids, la renovació i modernització que s'ha dut a terme permetrà fer un salt qualitatiu molt important i necessari.


6.055 anàlisis el 2022, un 70 % més que el 2010

El laboratori forense de l’IMLCFC rep mostres d’assumptes judicials de tot Catalunya, i en realitza anàlisis toxicològiques, bioquímiques i biològiques. El número de casos en els quals se sol·liciten aquests tipus d’anàlisis ha crescut significativament en els darrers anys. Així, durant el 2022 se'n van comptabilitzar 6.055, la qual cosa suposa un augment d’un 70,2% respecte el 2010.

El laboratori atén casos judicials i les mostres que analitza provenen de les víctimes dels delictes, dels agressors, dels detinguts o dels casos de les autòpsies judicials.


El laboratori forense: un servei essencial per a Justícia

El laboratori forense fa aquestes anàlisis en paral·lel a la feina que desenvolupa l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses, que és el centre de referència per a la pràctica de les proves complementàries que sol·liciten els instituts de medicina legal de l’Estat. 

Té un lloc específic a l’administració de Justícia, ja que fa anàlisis toxicològiques de confirmació en mostres biològiques que no fan ni laboratoris hospitalaris ni policials a Catalunya. També fa bioquímica post mortem i identificació mitjançant visualització microscòpica d’espermatozous, que tampoc fan aquests laboratoris.

Hi treballen metges forenses, químics i auxiliars tècnics de laboratori, està ubicat a la ciutat de Barcelona, i el seu àmbit d’actuació és tot Catalunya. Analitza les mostres (tant de vius com de cadàvers) remeses pels metges forenses de les diferents divisions territorials i serveis de l’IMLCFC de Girona, Tarragona, Lleida i Terres de l’Ebre. A banda, i cada cop més, fa pericials, dictàmens i assessorament analític.

També porta a terme actuacions de col·laboració amb altres organismes, com ara l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses (INTCF), el Servei Català de Trànsit (SCT) o l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT)

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat