Sindicats i instituts afectats per la reordenació de l'FP protesten davant del Consorci d'Educació de Barcelona

Sindicats i instituts afectats per la reordenació de l'FP protesten davant del Consorci d'Educació de Barcelona
Un centenar de persones, responent a la crida de sindicats educatius, s'han manifestat aquest dimecres davant el Consorci d'Educació de Barcelona, a la plaça d’Urquinaona, per com s'està desplegant el nou mapa de la formació professional (FP).

Entre els manifestants, alumnes i docents dels instituts afectats pels canvis d’aquesta reorganització, que han mostrat inquietud pels trasllats que implica. També retreuen manca de diàleg amb la comunitat educativa. La gerent del consorci, Mercè Massa, nega improvisació i assegura que tots els alumnes que ara estan cursant FP tenen la plaça garantida. El pla ha de culminar el 2030 per concentrar l'FP en centres especialitzats i de referència que aglutinaran l'oferta formativa d'un mateix sector.

Els manifestants han arribat fins a la plaça de Sant Jaume, amb pancartes amb missatges en contra de la “improvisació” i el “tancament” de línies públiques o lemes com “L’FP no està en venda”, en una protesta convocada pel Sindicat d’Estudiants i a la qual s’han adherit altres organitzacions, com USTEC-STEs, CCOO i Professors de Secundària (aspepc·sps).

Alguns dels centres afectats pels canvis són l’Institut Vall d'Hebron, la Guineueta i Pablo Ruiz Picasso, de Barcelona. El pla comporta que alguns centres perdin cursos d'ESO, batxillerat i estudis d’FP, que es traslladen a altres instituts, mentre que rebran altres estudis. Per exemple, en el cas de l’Institut Vall d’Hebron, es traslladaran alguns estudis com els de Gestió i Administració o els d'Activitats Físiques i rebrà estudiants de cicles de Sanitat, ara en altres centres, amb la idea que sigui institut integrat i de referència en l'àmbit de la salut.

La gerent del Consorci d’Educació de Barcelona defensa el pla i destaca que els objectius són acabar amb l’atomització de l’oferta de formació professional; enfortir-la per oferir als alumnes itineraris en instituts especialitzats; vincular-la a la part més pràctica i de mercat laboral i aglutinar el coneixement dels professors. En declaracions als periodistes, Massa ha negat que cap alumne que ara cursi algun estudi d’FP pugui quedar-se sense plaça en aquest procés de reordenació. “El que es desplaça és l’oferta formativa”, ha insistit.

Massa creu que la preocupació expressada pels afectats és “comprensible”, però ha negat “improvisació” a l’hora de desplegar el pla, en el qual fa temps que treballen, ha recalcat. Dels 35 centres integrats que preveu el pla, 31 ja oferiran un itinerari complet d’FP el curs que ve, ha indicat. La gerent del consorci ha afegit que tenen mecanismes per atendre aquestes inquietuds i s’ha mostrat convençuda que és un canvi per a la "millora" de la formació dels alumnes.

Ara bé, el Sindicat d'Estudiants considera la iniciativa un "atac" a l'educació pública i denuncia que la reordenació prevista allunyarà l'FP dels barris i dificultarà l'accés dels estudiants a l'educació superior. L’organització considera que el que hauria de fer el Govern és "augmentar dràsticament" la inversió en educació pública, reduir les ràtios, construir i rehabilitar escoles i instituts públics o "incrementar en milers les places d'FP pública".

Des de la concentració, Paula Leiva, portaveu del Sindicat d'Estudiants, s'ha preguntat, en declaracions a l'ACN, què passarà amb els estudiants que estan cursant l'ESO en alguns dels instituts on aquests estudis desapareixeran i ha denunciat un problema de "manca de recursos". Alhora considera que “no és casualitat" que el pla s'impulsi en “els barris més pobres” i ha dubtat que una estratègia d'aquest tipus s’apliqués “a Sarrià o Pedralbes". Per tot plegat ha afirmat que la concentració té l'objectiu de "defensar una educació pública de qualitat".

Des del sindicat USTEC-STEs, Ramon Roy, coordinador nacional d'FP de l'entitat, ha lamentat que no han tingut coneixement d'un pla "que fa tres anys que està en marxa" fins fa dues setmanes i ha alertat que "afecta centenars o milers de persones", comptant-hi l'alumnat, el professorat i les famílies. També ha denunciat "l'opacitat" amb la qual el Departament d’Educació i el Consorci estan aplicant el pla i ha advertit que la intenció és aplicar-lo primer a Barcelona però després arreu de Catalunya.

La Susanna, professora d'Imatge Personal de l'Institut Mare de Déu de la Mercè, del barri de la Marina, ha explicat també a l'ACN que en el marc del pla els volen traslladar a Vall d'Hebron "sense saber si hi haurà recursos o espais" o si es mantindran les línies que tenen actualment. Ella defensa quedar-se on són ara, perquè el barri de la Marina "està en creixement" i les infraestructures que ocupa l'institut "són noves". "Hi estem molt bé i són molt còmodes, i ve molta gent del barri", ha indicat.

Finalment la Gemma, estudiant de l'Institut Mare de Déu de la Mercè, de la Zona Franca, ha considerat que el pla que impulsen el Departament i el Consorci obligarà els afectats a desplaçar-se "lluny" per seguir els estudis, cosa que comportarà "una desmotivació". També ha denunciat que, al seu parer, la maniobra amaga "una manera d'intentar privatitzar uns estudis que ara com ara ja no tenen la matrícula súper barata".

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat