Dues granges de la Catalunya Central promouen l'elaboració de làctics amb beta-caseïna A2, una llet més fàcil de digerir

Hi ha persones a qui la llet els provoca molèsties tot i no ser al·lèrgiques ni intolerants a la lactosa i diversos estudis internacionals conclouen que això és degut a la proteïna beta-caseïna A1.

Davant d'aquest fet, la granja del Soler de n'Hug (Prats de Lluçanès) i La Torre d'en Roca (Sallent) fa anys que treballen junts per tenir un ramat de vaques que produeixi exclusivament llet amb beta-caseïna A-2, més fàcil de digerir per als humans. De fet, són els primers de l'Estat que han obtingut un certificat oficial que les acredita a vendre llet amb aquesta proteïna. Un segell que, segons el cogerent de La Torre, Miquel Bosch, garanteix la llet de proximitat i els diferencia en un mercat cada cop més complicat per la crisi de preus.

La llet elaborada exclusivament amb beta-caseïna A2 és la que se solia prendre fa més de cent anys, però avui en dia la majoria de llet que hi ha al mercat és A1. Abel Soler, responsable del Soler de n'Hug, explica a l'ACN que "la pressió d'haver de produir més" va fer que moltes granges comencessin a fer encreuaments entre el seu bestiar, de manera que "la majoria de vaques van evolucionar cap a la proteïna A1". Actualment, les vaques que més s'utilitzen són les de la raça Holstein i Frisona -les vaques de taques blanques i negres- i aquestes produeixen molta més llet.

El Soler de n'Hug i la granja Torre d'en Roca -que comercialitza llet fresca i derivats làctics- es van aliar per poder produir llet exclusivament amb la proteïna A2. El Soler de n'Hug és una explotació petita amb una seixantena de vaques i, moltes d'elles, ja tenien la proteïna A2, de manera que la feina no ha estat tan feixuga. "Un 73% del nostre ramat ja era A2; si només hagués estat un 30% el plantejament hauria estat diferent perquè els costos serien molt més elevats", explica Soler.

El ramader diu que el procés de passar totes les vaques a A2 ha durat dos anys i mig i, principalment, tenen vaques de la raça Holstein que han encreuat amb exemplars de Jersey i Simmental, entre d'altres. De fet, la genètica és el factor determinant perquè una vaca tingui la proteïna A1 o A2 i, per aconseguir que una vaca produeixi una llet determinada, només es pot fer amb encreuaments d'animals que facin aquesta llet de manera natural.

La veterinària Imma Puigcorbé explica que "són vaques que, de manera natural, tenen aquesta proteïna i això se sap per un gen. "Si el té, sabem que la vaca expressa aquesta proteïna, afirma. Ara bé, Puigcorbé remarca que les vaques amb la proteïna A1 i A2 són "exactament iguals" i "no es distingirien" si no fos per l'anàlisi de sang.

L'Associació Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR) és qui dona la certificació a les granges que poden demostrar que la seva llet només porta la proteïna A2. El projecte de la Torre d'en Roca i el Soler de n'Hug ha estat el primer de l'Estat en rebre la certificació Llet beta caseïna A2. Un equip auditor va avaluar que els processos de selecció del bestiar es fessin correctament i es van prendre mostres de llet per analitzar que el producte fos 100% llet A2.


Més fàcil de digerir i amb les mateixes propietats

El consum de llet de vaca s'ha reduït en els últims anys i, en alguns casos, s'ha substituït per begudes vegetals. Ramon Tormo, expert en gastroenterologia i nutrició, deixa clar que és un error retirar la llet de vaca de la dieta perquè té un alt valor nutricional, especialment entre els infants i gent gran. Assegura que moltes de les persones que es troben malament quan beuen llet, no tindrien cap problema si consumeixen la que porta beta-caseïna A2. "La llet A1 pot provocar que apareguin dolors abdominals o un augment dels gasos en determinades persones i, en canvi, això no passa quan prens l'A2", exposa. De fet, aquest expert diu que hi ha molt desconeixement sobre la lactosa i assegura que "moltes de les persones que diuen que són intolerants a la lactosa, en realitat només ho són a algunes vitamines que porta la llet".

Des del Soler de n'Hug, Abel Peraire denuncia que en els darrers 25 anys la llet "ha sofert una prostitució del mercat: s'ha rebaixat el preu i s'ha convertit en un producte reclam per la gran distribució". El ramader subratlla que això ha fet que es vegi com un "producte barat" quan en realitat "costa de produir i amb unes qualitats nutricionals molt bones com a producte fresc que és".


Un producte estratègic

L'increment de costos dels últims anys ha portat a explotacions ramaderes petites com la seva al límit. Per això van decidir invertir per fer el pas cap a la producció de llet A2 i "recuperar la quota de mercat de gent que ha deixat de beure llet perquè no la digeria bé". Creuen que és un nínxol de mercat estratègic que ara mateix no té resposta. I recorda que totes les persones, intolerants o no, poden beure llet A2.

En la mateixa línia s'expressa Miquel Bosch, cogerent de la granja La Torre d'en Roca, de Sallent. Una empresa familiar, de 8 treballadors, que va decidir apostar per aquest tipus de llet per diferenciar-se i perquè, d'aquesta manera, es garanteix la producció de proximitat. De fet, cada setmana processen uns 10.000 litres de llet, que els hi porten directament del Soler de N'Hug. Comercialitzen iogurts, quefir, llet fresca i postres, i el 60% de la seva producció la venen a través del petit comerç.

El projecte es donarà a conèixer al gran públic aquest diumenge 1 d'octubre en el marc de la festa Benvinguts a Pagès.  La masia Torre d'en Roca obrirà les portes de la granja i l'obrador per donar a conèixer els productes que elabora amb la llet A2.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat