La dansa d'arrel agafa múscul a la Fira Mediterrània de Manresa

mb l'objectiu de crear un espai des d'on oferir les eines per posar la dansa d'arrel tradicional dins del mapa cultural, el 2020 es va iniciar el Pla d'impuls a la dansa d'arrel. En la seva 26a edició, la Fira Mediterrània -impulsora del pla juntament amb la Direcció General de Cultura Popular-, mostra els resultats de diferents projectes.

En total, fins diumenge es podran veure a Manresa una quinzena de propostes, ja sigui dins de la programació oficial, l'apartat 'off' o la programació per a professionals. Un d'ells és el projecte 'Transmissió Creuada', que ha generat intercanvis entre sis joves ballarins i l'Agrupació Cultural del Bages. Es tracta d'un "laboratori" on s'ha posat el focus en el "prellenguatge i el premoviment".

L'Anna Ferrer és la directora musical del projecte 'Transmissió creuada', una proposta inclosa dins del Pla d'impuls a la dansa d'arrel amb la col·laboració del Mercat de les Flors i l'Agrupació Cultural del Bages. Per ella ha estat "un regal" poder-hi participar perquè han tingut una "llibertat creativa total": "No s'espera res a nivell formal i això et permet dur al límit aquest experiment creatiu". També ho creu la Luz Arcas, coreògrafa: "No ens coneixíem de res, ha sigut començar des de zero, però fent treballs de cos i veu hem anat construint una cosa molt fusionada de manera natural".

Dos dels participants del projecte són en Víctor Pérez, ballarí, i la Mouna Haloul, cantant. Per Haloul, es tracta "d'una experiència que suma": "Per una persona com jo que sempre m'he mogut en el registre del cant, això m'amplia molt els horitzons". Per la seva banda, a Víctor Pérez participar en aquesta experiència li ha permès "revisitar" la dansa d'arrel. Ella havia ballat en un esbart fins fa quinze anys que va abandonar-lo i s'ha centrat en la dansa contemporània. "Revisitar la dansa d'arrel és un procés d'anar cap enrere i també de revisitar-te a tu mateix", explica. En aquest sentit, diu que una de les coses que destaca de la dansa d'arrel és "el plaer de ballar en grup" i també "la força de grup i comunitat, de fer tots junts una cosa".

Aquesta és una de les propostes del Pla d'impuls a la dansa d'arrel que es podrà veure aquests dies a la Fira Mediterrània de Manresa. De fet, el certamen ha creat un apartat 'off' expressament per a l'ocasió on s'hi presentaran sis propostes, però, a banda, també es veuran projectes dins de la programació oficial com ara els espectacles 'Era', de l'Esbart Rocasagna i Quim Bigas o 'Rel i Grapa' de Víctor Pérez Armero. A més, en la programació per als professionals, es faran breus presentacions de projectes que es troben en ple procés de creació.

El Pla està estructurat en quatre grans eixos: formació, creació, participació i difusió. El programa potencia la formació de dansa d'arrel tradicional en col·lectius joves vinculats als esbarts i en mestres d’escoles d’arreu del país. A més, impulsa la creació acompanyant i donant suport a nous projectes de creació a partir del llenguatge de la dansa d’arrel tradicional d’esbarts i de joves emergents en camí de la professionalització. Entre altres accions, es torna a convocar el Premi Delfí Colomé.

A més, fomenta la participació acompanyant projectes que promoguin la participació de la ciutadania a ballar en català, i promou el circuit i l’exhibició de propostes artístiques de dansa d’arrel, afavorint la difusió en els mitjans de comunicació. Des que es va iniciar, el Pla d'impuls ha generat activitat en 31 esbarts, 9 companyies de dansa, 21 col·lectius diversos i 42 professionals.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat