Berga viu la Patum de Lluïment amb la Guita Grossa coronada pels seus 400 anys

Berga viu la Patum de Lluïment
A les 12 en punt del migdia les campanes de la plaça de Sant Pere han tornat a sonar després de dos anys de pandèmia per donar inici a la Patum de Lluïment. El públic esperava amb impaciència el segon dia de la celebrada festa de Corpus berguedana, la primera ocasió en què s'han pogut veure totes les comparses juntes, a excepció dels Plens, que es veuran aquesta nit.

En la Patum de la represa, el protagonisme se l'ha endut la Guita Grossa, una de les cinc comparses que enguany celebren els 400 anys de la seva primera referència coneguda, que ha lluït una corona de flors. Excepcionalment, també, en el salt l'han acompanyada la Guita Grossa de la Patum Infantil.

La Patum de Lluïment de la represa ha començat puntual sota un sol de justícia i enmig d'una onada de calor que ha fet enfilar la temperatura fins als 35 graus. La Patum de Lluïment és la "de gala", una celebració més tranquil·la i que es viu de manera força mesurada pel que fa a la disbauxa.

Totes les comparses excepte els Plens (només surten de nit) hi són convocades i han sortit, com mana la tradició, a fer la seva dansa una sola vegada cadascuna i de manera consecutiva. Quan s'ha acabat la ronda, i ja totes les comparses han fet la seva actuació, s’inicien els Tirabols on les dues Guites i les dues parelles de Gegants comparteixen la plaça mentre tothom volta al so de la música.

La col·locació d’una corona de flors a la Guita Grossa, de l’artista gironellenca Sílvia Lleonart, ha donat un caràcter simbòlic i diferenciat a la festa, que tornava després de dos anys d'aturada per la pandèmia. Alhora, buscava esdevenir un homenatge a totes les persones que han mort en aquests dos anys i per als quals la Patum de 2019 va ser l'últim Corpus. En el salt també hi ha participat la Guita Grossa de la Patum Infantil.

En declaracions prèvies a la Patum de Lluïment, el cap de colla de la Guita Grossa, Jordi Capdevila, ha mostrat la "il·lusió" que senten perquè la represa coincideixi amb el seu aniversari i explicat que la idea de la corona sorgeix per una fotografia històrica en què la Guita ja la portava. Per això, es van decidir a repetir-ho. També, ha recordat que històricament les dones solteres li posaven flors a la boca. A més de la corona, la Guita ha lluït un crespó negre per les persones mortes els últims dos anys i un de daurat pel càncer infantil. Les sorpreses per al 400 aniversari, però, no s'acabaran aquí i Capdevila n'ha augurat una segona per a la Patum Completa d'aquest vespre.

L'edició, però, ha estat especial també per a les altres quatre comparses que estan d'aniversari: els Tabals, els Turcs i Cavallets, els Àngels i els Vestidors de Plens i Maces, que han tornat a omplir la plaça de fum. Els balls de lluïment han acabat cap a la una del migdia amb un públic molt entregat.

Borràs assisteix a la Patum

Des del balcó de les autoritats, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha viscut la Patum i ha begut de la bota de la Guita Grossa. En una atenció als mitjans, la presidenta ha constatat el "privilegi" de viure-la des del balcó de l'ajuntament. "Enguany no només s'homenatgen els patumaires que no hi són sinó el sentiment de dos anys de no Patum, perquè la Patum és vida, en afirmatiu, expressió de tradició ancestral que ens explica com a poble", ha afegit.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat