Projecten construir una central solar amb 42.000 plaques entre Fígols i Cercs

Projecten construir una central solar amb 42.000 plaques entre Fígols i Cercs
Una empresa danesa projecta una central solar de 32 hectàrees -l'equivalent a uns 50 camps de futbol professional- amb 42.000 plaques. Es vol ubicar en un terreny privat situat entre Fígols i Cercs. Es tracta d'una finca amb poc valor agrícola perquè havia estat dedicada a l'explotació minera a cel obert.

Tanmateix, el Grup de Defensa del Berguedà qüestiona el model: "Preferim el model cooperatiu, com el que s'està fent a Saldes, on els veïns posen diners per fer una central elèctrica que reverteix al poble". A més, asseguren que hi ha veïns contraris al projecte pel seu impacte paisatgístic. Un impacte que l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, nega. Si tira endavant, serà la primera central fotovoltaica del Berguedà.

El projecte es troba en tràmits administratius, a l'espera de l'aprovació de la Generalitat. Però de moment els ajuntaments de Cercs i Fígols veuen amb bons ulls la proposta. Segons ha explicat l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, ara negocien amb la companyia l'obtenció de contrapartides en benefici pels veïns. En aquest sentit, s'ha posat sobre la taula la rebaixa de la factura elèctrica o col·laboracions econòmiques.

A més, l'alcalde ha explicat que el projecte també comportaria la creació de 6 o 7 llocs de treball pels veïns dels pobles afectats, i suposaria un augment en la recaptació municipal. "Per a un poble petit com pot ser Fígols, un ingrés com aquest és molt important", subratlla.

El terreny s'ubica a mig quilòmetre en línia recta de la subestació de la central tèrmica de Cercs, des d'on es distribuiria l'energia a la xarxa elèctrica. A més, s'ubica en uns terrenys on s'havia fet mineria a cel obert i, per això, assegura l'alcalde, es tracta d'una zona amb molt poc valor agrícola. Unes característiques que fan que el Grup de Defensa del Berguedà no s'oposi frontalment al projecte. Tot i això, el seu portaveu, Hèctor Aranda, recorda que Cercs i Fígols encara guarden el record de la mineria. "Hi ha tots els vestigis de la mineria que estan caient a trossos. El que no volen aquesta gent és tenir un altre cadàver per culpa de l'especulació".

Si tira endavant, aquesta seria la primera central solar de la comarca del Berguedà. L'alcalde de Cercs subratlla que es tracta d'una iniciativa mitjana si es compara amb altres projectes que es tiren endavant a Espanya.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat