Art i món rural es donen la mà a Païssa, un nou cicle cultural nascut al Lluçanès

Art i món rural es donen la mà a Païssa, un nou cicle cultural nascut al Lluçanès
La Txell Teixidor viu en un mas allunyat a Sant Bartomeu del Grau, al Lluçanès. Com a filla de ramaders i amant de la música, veu amb molt bons ulls el naixement de Païssa, un nou cicle cultural del Lluçanès que, precisament, casa aquestes dues disciplines: la pagesia i la cultura.

Es tracta d'una prova pilot que inclou sis espectacles de circ, dansa, música o clown a espais agroalimentaris com una cerveseria, un obrador i explotacions ramaderes com la de Teixidor, al Mas Rogers. Serà del 29 de març fins al 19 de maig i també hi haurà un tast de productes locals. L'objectiu, segons Judit Perarnau, del Consorci del Lluçanès, és "captar nous públics" i que la gent del territori retrobi aquests espais.

El nom del cicle evoca un dels elements que formen part de la masia, la païssa (pallissa). "Volíem buscar un nom que es traslladés a aquest entorn i posar en valor aquests mots perduts, aquest parlar català d'aquest territori", detalla Perarnau. Aquest dimecres han escollit la païssa de Mas Rogers de Sant Bartomeu del Grau -una explotació de vaques lleteres- per donar a conèixer el programa. Serà un dels espais del cicle on es podrà veure el 12 de maig 'Lo secà' de Joana Dark, una proposta musical. Cada espectacle va acompanyat d'una visita guiada del lloc on es fa i un tast de productes locals.

La directora de l'escola de música i arts del Lluçanès, Rosa Rodríguez, detalla que totes les propostes tenen el món rural com a fil conductor. Destaca, per exemple, la proposta que es podrà veure a l'obrador de cervesa tradicional Kibuz a Olost. Es tracta d'un encàrrec que el cicle ha fet a membres de l'Espai Volat (un centre de creació a Olost de Lluçanès) on es podran veure fragments dels seus espectacles de circ i peces en procés de creació. Altres propostes són l'espectacle 'Terra' de Silver Drops Dansa i el clown de la cia. 2x2Impro amb "Tu 2x2", entre d'altres. La resta d'explotacions participants són El Soler de n'Hug, Mas Terricabras i Formatges de Lluçà i la formatgeria col·lectiva i obrador comunitari del Lluçanès, el Quall.

En total, seran sis espectacles d'arts escèniques repartits entre Alpens, Santa Maria de Marlès, Lluçà, Olost, Oristà, Prats de Lluçanès i Sant Bartomeu del Grau. Les entrades ja es poden comprar al web de Compra al Lluçanès i l'aforament és limitat.

Crear nous públics

Judit Perarnau, que és tècnica del Consorci del Lluçanès, explica que l'objectiu final és arribar a nous públics a través de la unió de cultura amb món rural. El cicle és una continuació de les rutes agroalimentàries a la zona que es venen fent des de fa deu anys. "És una prova pilot", afirma, tot afegint que "també es busca que la gent del territori retrobi aquests espais".

El cicle, que s'allargarà fins al 19 de maig, està organitzat pel Consorci del Lluçanès amb la col·laboració dels sis ajuntaments. També compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat i la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat