Collsuspina vibra amb el Giracirc i aplega més de 5.000 visitants en tres dies: "És la millor edició"

Collsuspina vibra amb el Giracirc i aplega més de 5.000 visitants en tres dies: "És la millor edició"
El municipi petit de Collsuspina ha vibrat aquest cap de setmana amb les propostes del Giracirc. En la 8a edició, ha recuperat el format prepandèmic de tres dies i ha comptat amb 12 companyies, de les quals dues eren internacionals – la Cia.

Panchorizo de Guatemala i el mexicà Abraham Arzate-. La resposta del públic ha sigut molt bona: més de 5.000 visitants i superant les previsions inicials. Enguany, a més, han doblat el nombre de voluntaris, pocs mesos després de rebre el premi de circ Zirkòlika. Aquest diumenge s'ha estrenat la proposta del projecte Circ Social amb joves migrats sols, persones nouvingudes i del territori. "Han fet una família, és brutal com s'ajuden, com es cuiden", afirmava un dels formadors.

El poble de Collsuspina, de 400 habitants i amb un entorn rural, s'ha convertit un any més en una gran pista de circ amb propostes de diferents disciplines i formats. "Estem davant la millor edició", afirmava amb orgull el seu director, Xavier Vinuesa, quan se li preguntava pel balanç d'enguany. Al marge de recuperar grans afluències de públic, n'ha destacat també l'impuls que els ha donat el prestigiós guardó de circ per la feina feta. Han passat dels 35 voluntaris de l'any passat a una seixantena, un reforç molt important per a un festival que es fa de forma col·laborativa i on bona part del poble i gent de pobles veïns ajuden en l'organització.

Pel que fa a les propostes, s'han vist espectacles com 'Sin Ojana' de l'andalusa Chicharron Circo Flamenco (premiat també amb un Zirkòlika el 2022) en l'acte inaugural; els internacionals Abraham Arzate (clown mexicà) i també la companyia Panchorizo, de Guatemala amb un espectacle multidisciplinari. També hi ha actuat la recent nascuda companyia Cils, la companyia Anna Confetti amb l'espectacle 'A la fresca' o la Cia. José Luís Redondo amb un número d'equilibri i clown, entre d'altres.

El circ com a eina transformadora per a joves

Aquest diumenge, a més, s'ha pogut veure la proposta de Circ Social, un projecte inclusiu que s'impulsa des del mateix festival juntament amb professionals de COOP de Circ i Ariant Produccions amb la col·laboració de l'Associació Artística Desperta Espurnes -promotors del Giracirc- i el suport de la fundació social La Caixa i la cooperativa Suara. Va dirigit a joves migrats sols, nouvinguts i també del territori. Els participants assagen en un local cedit per l'Ajuntament d'Olot, on des del març i un cop a la setmana treballen diferents disciplines i després el muntatge final. Enguany tenen vuit joves d'entre 13 i 23 anys, dels quals sis han repetit l'experiència. L'espectacle, però, l'han fet 5, els que se sentien amb ganes de fer-ho en públic.

Un dels formadors, Jordi Planella, subratlla la força integradora i la cohesió de grup que es crea amb aquest projecte. "Ells que venen d'orígens socials tan diferents, de diferents nacionalitats, hem fet una gran família a través del circ", explica. Els resultats són "increïbles i emocionants". L'objectiu final, admet, no és aconseguir formar grans professionals del circ -tot i que són conscients que estan "planant una llavor-, sinó els beneficis que els reporta als joves: "Ens ajuda molt a treballar els reptes en un mateix i l'evolució és brutal, veure com s'ajuden, com es cuiden... a mi m'emociona molt".

La Primal, de 14 anys, és una de les participants. Explica que el que més li ha agradat han sigut els aeris, però sobretot com han après a "ajudar-se". La Berta, també de 14 anys, és una de les que han repetit en el projecte. "Al final ha sigut com una família", remarca.

L'edició es tancarà aquest diumenge amb l'espectacle de la Cia Capicua, 'Nushu', un homenatge a les teixidores.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat