Entitats ecologistes reclamen abordar el tancament del restaurant La Mola per evitar que l'espai quedi abandonat

Entitats ecologistes reclamen abordar el tancament del restaurant La Mola per evitar que l'espai quedi abandonat
Entitats ecologistes del Vallès i altres punts de Catalunya reclamen a la Diputació de Barcelona una convocatòria extraordinària de la Comissió Consultiva del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac per abordar l'anunci de tancament del restaurant la Mola, situat al punt més alt del parc.

Ho fan després que a principis de novembre transcendís que el servei perdria la llicència a principis de 2024. L'objectiu és abordar el procés de forma completa, i establir els criteris i terminis correctes perquè el recinte on es troba el restaurant no quedi tancat ni abandonat, "sigui amb una pròrroga temporal de mesos de l'activitat actual, amb les condicions escaients, sigui amb l'aprovació del Pla Funcional de l'equipament.

En un comunicat, signat per entitats com l'Adenc, la Paparola, SOS Vallès o Via Vallès, destaquen que si s'optés per aprovar el Pla Funcional, s'hauria d'establir amb un Nou Plec de Condicions de l'Activitat que sigui acordat. En aquest sentit, s'hauria de fer una nova convocatòria de Concessió d'Equipament amb clàusules que garanteixin la prevalença de la protecció de la natura.

Les diferents entitats ecologistes, principalment del Vallès, el Moianès i el Bages, van fer el passat mes de juliol una jornada centrada en la defensa dels espais naturals del Vallès, d'on va sortir una declaració per donar un nou impuls de conservació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. En ell, s'abordava l'impacte per l'ata freqüentació d'espais com el restaurant la Mola.

"La situació dels espais careners amb alguns endemismes estan molt afectats per la hiperfreqüentació i la presència del restaurant de la Mola que ha esdevingut  una activitat no compatible amb la protecció de la natura vinculada al ramat d’èquids que fan el transport, amb trasllat del tancament a Can Poble", es destacava en el text.

És per aquest motiu que es plantejava abordar el seu futur: " Caldria afrontar el debat sobre el seu tancament per a un ús molt menys intensiu de l’antic monestir, i traslladar aquesta activitat a altres indrets accessibles i aptes per a vehicles de servei i subministrament; el Parc ha de protegir com ecosistemes singulars els ecosistemes careners i de rocam com indica el Decret de la Xarxa Natura 2000 vigent".

En aquest sentit, les entitats destaquen que l'objectiu del punt de la declaració se centrava en replantejar les funcions socials, ambientals i patrimonials del recinte de l'antic monestir, on des de fa mig segle hi ha ubicat el restaurant, actualment a través d'una concessió d'un equipament patrimonial. En aquest sentit, destaquen que la seva funció havia de ser la de servir refrigeris als excursionistes: "L'actual concessionari s'ha extralimitat i ha esdevingut un restaurant que funciona pràcticament a ple temps, cada dia de l'any, amb més de 20 treballadors, amb torns d’esmorzars, dinars i sopars, i s’ha convertit en l’atractiu singular de la Mola", apunten.

L'activitat, recalquen, té un impacte en l'entorn pel cost energètic i l'alteració dels aqüífers pels banys públics. No obstant, les entitats ecologistes destaquen que no van ser informats de la situació administrativa del restaurant en la darrera Comissió Consultiva del Parc, del 17 d'octubre.

"És cert que els titulars de l'activitat potser han fet més per la conservació del monestir que la mateixa administració del Parc Natural, però cal separar les coses i objectivar beneficis i perjudicis", destaquen. Amb tot, "si el Parc Natural no n'ha previngut els titulars" del tancament del restaurant ho hauria d'haver fer, i advoca per afrontar un debat sobre el compliment de l'objectiu de conservació dels ecosistemes naturals careners, en front de l'ús social de restaurant".

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat