La sequera fa estralls als boscos de la Catalunya Central: 1 de cada 10 arbres està tocat de mort

1 de cada 10 arbres de les comarques del Bages, el Moianès i Osona està greument afectat per la sequera. De fet, a les finques que estudia el Departament d'Acció Climàtica, el percentatge d'arbres amb símptomes de sequera ha passat del 12% al 80%.

Unes xifres que posen en evidencia com la falta de pluges s'acarnissa als boscos de la Catalunya Central, on ja hi ha grans extensions d'arbres morts. La directora general d'Ecosistemes Forestals, Anna Sanitjas, subratlla la importància de tallar-los perquè incrementen el risc d'incendi i són un perill per a la seguretat. Per això, Acció Climàtica ha aprovat ampliar els ajuts per a la gestió forestal dels boscos privats. En total, s'ha passat dels 3MEUR l'any 2022 als 5,5MEUR aquest 2023.

Fa tres anys que Catalunya pateix sequera. És la més intensa i extensa del darrer segle i tot plegat està portant la vegetació al límit. De fet, està en una situació de decaïment i mortalitat que, en molts indrets del país, no s'havia vist mai abans. A les comarques del Bages, el Moianès i Osona –de les més forestals del país- hi ha grans extensions on els arbres es troben inicialment morts en peu.

Moltes masses forestals afectades per la sequera ja no es recuperen i, per contra, afavoreixen noves afectacions a les masses del voltant, que cada cop són més dèbils. L'espècie més afectada és el pi roig -amb una situació sanitària greu i amb bona part de les capçades marrons per la falta d'aigua-. I tot i que semblava que la pinassa podria resistir millor la manca de precipitacions i la calor, no ha estat així i és una altra de les espècies més afectades. Tot plegat, fa que hi hagi grans extensions d'arbres morts, i és important tallar-los perquè, a la llarga, no representin un problema de seguretat.

Segons ha explicat la directora general d'Ecosistemes Forestals del Departament d'Acció Climàtica, Anna Sanitjas, és important tallar els arbres morts i realitzar els treballs silvícoles sanitaris pertinents. Si no es fa, explica, amb el temps els arbres tindran problemes d'estabilitat i això pot comportar un risc de seguretat per a les persones que passegin pels boscos.

Per tal d'incrementar la superfície forestal gestionada, el departament ha ampliat els ajuts gestionats pel Centre de la Propietat Forestal convocats aquest any 2023. Així, s'ha passat dels 3 MEUR l'any 2022 a pràcticament 5,5 MEUR aquest 2023. La decisió s'ha pres arran del nombre elevat de sol·licituds presentades i per tal d'arribar a tots els propietaris. En aquest sentit, cal recordar que, a Catalunya, els boscos privats representen un 75% de la superfície forestal del país.

A banda d'aquests ajuts hi ha una línia específica de Recuperació del potencial forestal  que es va ampliar aquest mes de juliol per un import de 245.582, que ja està tancada i, de fet, ja s'han començat a executar els treballs.


"Això no ho havia vist mai"

Àxel Torelló és propietari d'una finca forestal a Sant Quirze Safaja, a Osona. Hi té pi roig, roure i alzina, i molts arbres estan greument afectats per la falta de pluges. Especialment, el pi roig -una espècie acostumada a la humitat-. "No ho havia vist mai així", lamenta.

Ara hi ha molts arbres que estan morts o totalment secs i Torelló subratlla el perill que representen si mai hi ha un incendi forestal. Per això, és un dels propietaris forestals que ha demanat ajuts al Departament d'Acció Climàtica per fer gestió forestal. De fet, aquest any s'ha incrementat la demanda de propietaris i, per això, el departament s'ha vist obligada a ampliar els ajuts per poder donar resposta a tothom. "Si no fos pels ajuts no podríem fer-ho", assegura Torelló, qui subratlla que el preu que té la fusta fa que sigui molt poc rendible i, per això, calen subvencions.


Seguiment de la xarxa 8x8 a la Catalunya Central

La xarxa de seguiment dels boscos de Catalunya (8x8CAT) és una anàlisi sistemàtica de 377 parcel·les repartides per a les diferents comarques on cada any s’avaluen 9.048 arbres concrets. Un dels paràmetres que s’analitzen és la defoliació. És a dir, la caiguda de la fulla dels arbres.

A les comarques del Bages, Moianès i Osona hi ha 32 parcel·les amb 732 arbres que s’avaluen anualment. A les inspeccions dels darrers dos anys s’ha pogut apreciar un considerable increment dels arbres amb afectacions atribuïdes a la sequera.

Així, en aquestes tres comarques, el percentatge d’arbres amb símptomes de sequera en aquestes parcel·les ha passat del 12% l’any 2022 al 80% aquest 2023. La comarca amb més arbres amb símptomes de sequera és el Bages amb un 91%, seguit del Moianès amb un 81%, i un 66% a Osona.

A més de les comarques centrals, els boscos del Camp de Tarragona també estan patint de forma severa els efectes de la sequera i en breu s’iniciaran les retirades d’arbres morts en forests públiques com la del Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat