La tendència a la baixa del nombre d'animals a les festes dels Tonis continua: A Taradell aquest any només n'hi haurà 40

La tendència a la baixa del nombre d'animals a les festes dels Tonis continua: A Taradell aquest any només n'hi haurà 40

Els animals que desfilaran diumenge pels carrers de Taradell durant la festa dels Tonis tornaran a ser una quarantena, com l'any passat, lluny de les xifres més esplendoroses prepandèmia que rondaven els 100 animals.

El president dels Tonis, Josep Presseguer, explica a l'ACN que els està costant molt trobar animals "perquè cada vegada menys gent s'hi dedica". "També costa molt trobar gent involucrada i per això cal plantejar una festa diferent", afegeix. En aquest sentit, s'han proposat posar el focus en el patrimoni i no tant en els carros que es veurà passejar. "En comptes d'invertir en animals com abans, invertirem més en la conservació", destaca. El passant de Taradell dona el tret de sortida a la temporada catalana dels Tres Tombs.

La tendència a la baixa en el nombre d'animals a la festa és "multi factorial", assenyala Josep Presseguer. Segons explica, a més del fet que hi ha un nombre menor d'animals per una qüestió de l'alt preu que costa alimentar-los o de la manca generalitzada d'aigua, també hi ha el fet que cal treure's llicències per poder participar en els passants. "Abans qualsevol animal que no tenia papers participava i ara no pot", explica. També el tipus de transport que cal per dur-los a la festa hi té a veure o el fet que ara cal formació per poder-los conduir. "Abans s'utilitzava un únic camió que aprofitàvem per recollir tots els animals i això ara no pot ser així", afegeix.

Un altre dels punts que juguen en contra és el preu que han de pagar els organitzadors per tenir els animals a la festa. Presseguer explica que a banda que hi ha molts menys animals disponibles també han de "competir" per preu amb altres festes que coincideixen en el calendari. Tot això sumat a la "mala premsa" que cada vegada més tenen aquest tipus de festes sobretot per part de les noves generacions, molt conscienciades amb el benestar animal, els fa témer pel futur.

"Veient totes aquestes dificultats, nosaltres fem un canvi i ens adaptem", apunta Josep Presseguer. "El que no volem és deixar els carros tancats i baixar el nivell de la festa", afegeix. Per aquesta raó, enguany trauran "tots" els carros al carrer, "alguns s'enganxaran i d'altres no". L'objectiu, doncs, és difondre el patrimoni del món rural que permet explicar els seus orígens i que forma part de la seva identitat i del territori. "Volem que el patrimoni sigui el protagonista de la festa", afegeix.  

Des dels Tonis de Taradell temen perquè aquesta baixada d'animals pugui comportar una progressiva desaparició de la festa arreu del país. A Osona, per exemple, enguany es deixaran de fer passants a Vic i Calldetenes, que ja no han programat la festa. A Mataró tampoc es farà passant. Però precisament per lluitar contra això, Presseguer assenyala que cal repensar-se per mantenir viva la tradició.

Aquest any el lema de la festa al municipi és "La vinya a Taradell". Les activitats començaran divendres a la tarda i s'allargaran fins diumenge. Divendres, la festa comptarà amb un contacontes i taller infantil de pintura amb vi. Dissabte al matí hi haurà el tradicional programa dedicat als Tonis de Ràdio Taradell, mentre que al migdia hi haurà un repic de campanes anunciant la festa. Al Centre Cultural Can Costa s'inaugura una exposició sobre la vinya al poble amb la presència de l'Associació de Tracció Animal de Catalunya.

A la tarda de dissabte es lliuraran els reconeixements al Toni d'Honor i al Convidat d'Honor i es coneixerà qui és l'Hereu 2024. Diumenge el passant començarà a dos quarts d'onze amb l'ofici religiós i a partir de les onze hi haurà la demostració de carros de l'Alzinar pels carrers del poble. A dos quarts de dotze es beneiran els animals davant l'església. De fet, la demostració dels carros pels carrers del poble es podrà veure durant tot el cap de setmana. Una de les novetats que es podrà veure a Taradell pel que fa a carros serà un nou carro d'enterramorts. També es podran veure demostracions en directe de com es treballava el camp amb els animals.

Una guia de recomanacions pel benestar animal

La festa de Taradell fa quatre edicions que aplica un protocol de benestar animal. Amb la seva feina i en col·laboració amb la Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) i amb el suport d'experts, el Departament d'Acció Climàtica ha elaborat una 'guia d'actuació pel bon funcionament dels Tres Tombs i altres concentracions amb èquids de naturalesa similar a Catalunya'. De moment, la guia -que es presentarà oficialment aquesta setmana- conté un seguit de recomanacions, però la idea és que en un futur siguin d'obligat compliment.

La guia fa un seguit de propostes sobre àmbits com les especificitats del recorregut del passant, el fet que els èquids hauran de procedir d'explotacions de proximitat i no poden haver viatjat una distància superior a 200 quilòmetres o tres hores. També s'hi tracten aspectes sobre els guarniments, com per exemple la prohibició de dur esperons a les botes. També es regulen els sorolls, l'aigua i el menjar pels animals o l'estat dels cavalls. El text també detalla quines han de ser les funcions dels veterinaris responsables de la festa, de l'organització o dels responsables dels èquids durant l'esdeveniment. La guia també recull la necessitat que tot el personal que participa de la festa realitzi un curs de formació de cinc hores lectives sobre benestar animal, etologia equina i maneig i conducció, entre d'altres.

Des de Taradell, Presseguer posa en valor que s'hagi tirat endavant una guia a nivell de tot Catalunya, malgrat que des de l'associació hi han observat algunes propostes de millora. Un dels punts és el fet que consideren que es trasllada massa responsabilitat als veterinaris. "Qui té la responsabilitat és l'organitzador", apunta Josep Presseguer. A més, no es mostra partidari d'una guia única i, en canvi, aposta perquè cada poble se la pugui fer seva segons les seves particularitats, en aspectes com el desnivell dels carrers o el recorregut.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat