Manlleu alertarà els veïns de la mala qualitat de l'aire amb missatges de mòbil perquè puguin protegir-se

Manlleu alertarà els veïns de la mala qualitat de l'aire amb missatges de mòbil perquè puguin protegir-se
L'Ajuntament de Manlleu avisarà els veïns en cas de nivells alts de pol·lució perquè prenguin mesures de protecció a través de missatges d'alerta al mòbil. Aquest és l'objectiu final d'una prova pilot que ha començat amb la instal·lació d'un censor a la zona de la piscina municipal, propera a un polígon industrial.

La ciutat registra al llarg de l'any nivells alts de contaminació de l'aire per la presència de partícules en suspensió, superant el topall de PM10 fixat per la UE. La seva orografia i localització a la plana de Vic fa que la contaminació quedi sovint estancada i empitjori la qualitat de l'aire. La crema de pèl·let per escalfar llars i la mala combustió de calderes són factors que contribueixen a empitjorar la qualitat de l'aire.

"Vam creure oportú monitoritzar la qualitat de l'aire en un altre espai de la ciutat, proper als polígons industrials, per comprovar si els nivells són els mateixos que donaven a l'estació meteorològica", explica a l'ACN la responsable de l'Agenda 20/30 de Manlleu, Maria Carme Noguer. Aquest és un municipi que acostuma a registrar episodis d'alta contaminació ambiental, tot superant els llindars establerts per la UE. "Per la seva ubicació geogràfica i orogràfica té unes dades que no sempre son positives i volem prendre mesures actives per millorar la situació i, en definitiva, la salut de les persones", remarca.

La setmana passada des de la Generalitat es va activar durant dos dies un avís preventiu per contaminació a la Plana de Vic i a la conurbació de Barcelona, entre altres factors per l'arribada de pols de l'Àfrica. Manlleu era una de les zones afectades. "En dies d'anticiclons, també hi ha la contaminació que arriba pel congost del Vallès que fa que romangui a l'atmosfera i ho seguim respirant", detalla Noguer. I a l'estiu, amb les altes temperatures, es dispara la concentració d'ozó, una situació que pot comportar tos, irritacions a la faringe, el coll i els ulls, i dificultats respiratòries com la gola seca. 

Des que es va instal·lar el nou censor a mitjans de desembre, gràcies a un ajut de la Diputació de Barcelona en el marc del projecte Laboratori SmartCatalonia, aquest envia dades cada hora dels diferents paràmetres. "Des del 12 de desembre, hi ha hagut franges horàries on s'han superat els llindars recomanats de partícules PM10, això no vol dir que l'aire sigui dolent durant les 24 hores, però ho estem monitoritzant per prendre mesures", remarca.

A través del web o un mòbil (www.manlleu.cat/smartcity), els ciutadans poden veure si se superen o no els límits establerts em temps real. Des del consistori, però, es vol anar més enllà i ja estan treballant en un sistema d'alertes. Segons Noguer, "que els veïns puguin saber que aquell dia no és idoni fer activitats a l'aire lliure, practicar esport, per a nens o persones amb patologies respiratòries perquè és un risc per la seva salut". Per la seva banda, el regidor d'Indústria, Coneixement i Agenda 2030, David Bosch, subratlla el compromís del consistori i la resta de grups de l'oposició en aquesta lluita contra el canvi climàtic i afirma que s'està treballant perquè el sistema d'alarmes sigui una realitat al llarg d'aquest any.

Altres accions per reduir la contaminació

La contaminació ambiental també es pot agreujar per altres factors, com la crema de pèl·let per escalfar llars o la mala combustió de calderes. Per això des de l'Ajuntament defensen que cal seguir promovent la instal·lació d'energies renovables i incentivar l'ús de transports no contaminant com la bicicleta o caminant. "Cal canviar pautes, com ara reduir la crema de combustibles fòssils (llars de foc o pèl·let) que emeten benzopirè, contractar energia de fonts verdes, millorar els aïllaments dels habitatges o, en el cas d'empreses, fomentar els plans de transport compartits", detalla la responsable de l'Agenda 20/30. Per incentivar-ho, el consistori ha aprovat bonificacions per a particulars que apostin per energies renovables tal com ja han fet altres administracions locals.

Entre els objectius que s'ha fixat Manlleu recollits en el document estratègic per lluitar contra l'emergència climàtica hi ha el de reduir 26.900 tones de CO2 fins al 2030 i reduir les emissions un 50% respecte el 2005. "Hem de prendre més consciència que la contaminació és cosa de tots i que cal prendre mesures actives per evitar-ho", conclou Noguer.

En relació a aquest repte ambiental, la setmana passada es coneixia que una sentència del TSJC obliga a la Generalitat a aprovar el més aviat possible plans contra l'ozó troposfèric a dotze zones de Catalunya, entre elles la Plana de Vic. 

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat