Recuperar el repic manual de les campanes, una iniciativa a l'alça a Osona

Recuperar el repic manual de les campanes, una iniciativa a l'alça a Osona
Centelles, Taradell, Seva o Vic. Són diversos els pobles d'Osona que volen recuperar el repic manual de les campanes, una tradició amb segles d'història, però que, a partir dels anys 80, amb la mecanització dels campanars, es va deixar de fer.

En el cas de la capital d'Osona, un grup de dotze apassionats de les campanes està decidit a canviar aquesta situació. Entre les primeres accions del grup, aquest dijous les faran tocar en honor a Santa Bàrbara, patrona dels campaners. Ara bé, si antigament el repic era per demanar que no plogués, ara li han donat la volta i en un context de sequera serà precisament per demanar el contrari: que plogui. Aquest serà un dels actes previs que se celebraran a la ciutat amb motiu del Mercat Medieval de Vic.

En Gil Vilarasa és veí de Seva i ja fa un temps que va voler recuperar el toc manual de campanes. "Se'm va posar entre cella i cella, i vaig encarregar un projecte de restauració per fer-ho possible", explica. Ara fa un any que ho va aconseguir, i a Seva ja hi ha quatre campaners: ell i tres dones més. Una de les campaneres, de fet, té 90 anys i és filla de l'antic campaner del poble. Gràcies a ella s'han pogut conservar molts dels tocs manuals que s'havien tocat sempre. "A dia d'avui seguim fent els mateixos tocs que es feien fa 50 o 100 anys enrere", explica Vilarasa, que també és un dels voluntaris del grup de campaners de Vic.

Com a Seva, a Osona hi ha més pobles interessats en recuperar aquest patrimoni sonor. És el cas de Centelles, Taradell o Vic. De fet, a la capital d'Osona, hi ha un grup de dotze campaners decidits a fer sonar de nou les campanes de la Catedral de manera manual, una tradició que aquí ja fa més de 30 anys que s'havia perdut.

La iniciativa ha anat sumant gent i la intenció del grup és que el toc de campanes sigui habitual. "Volem tenir un grup de gent que doni vida a les campanes", explica David Iglesias, membre del grup. La seva intenció és fer un calendari al llarg de l'any. Tenen clar que no ho poden fer cada setmana, però sí en festes o esdeveniments importants com, per exemple, la Festa Major o Corpus.

La recuperació del toc manual de les campanes a la Catedral de Vic va lligada a una rehabilitació de l’espai on estan ubicades, a tocar del sostre del campanar. L’expert Xavier Pallàs està elaborant un informe tècnic per dibuixar com hauria de ser aquesta rehabilitació. Segons explica, les modificacions al campanar que s’han anat fent al llarg del temps per diferents circumstàncies han abocat les campanes a ocupar uns espais que no permeten tocar-les bé ni sonar en tota la seva esplendor. Per exemple, actualment cap es pot fer vogar. Del conjunt de vuit campanes, en destaca una de gòtica del segle XV.

Crida a la pluja

Precisament, un dels primers tocs de campanes manual al campanar de Vic serà aquest dijous, amb motiu de Santa Bàrbara. Si bé la tradició diu que aquell dia es tocava les campanes per allunyar la pluja i evitar que fes malbé els cultius, aquest any el context d'extrema sequera que pateix el país, els han dut a demanar just el contrari: que plogui. Aquest acte servirà per donar el tret de sortida a la trentena d’actes de la 'La Prèvia del Medieval', amb motiu del Mercat Medieval de Vic.

Fa just un any la Unesco va declarar el toc manual de campanes patrimoni immaterial de la humanitat.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat