Sant Tomàs obre una cafeteria a Vic per donar visibilitat a les persones amb discapacitat intel·lectual

Sant Tomàs obre una cafeteria a Vic per donar visibilitat a les persones amb discapacitat intel·lectual
La cafeteria de Sant Tomàs acaba d'obrir portes i ho fa sense perdre l'objectiu de l'entitat de millorar la situació de les persones amb discapacitat intel·lectual d'Osona. La seva responsable, Imma Aumatell, explica que l'equipament els permet ser "més visibles" de cara al públic final.

Es tracta d'una visibilitat que fins ara era "inexistent", ja que tot i ser molt presents a la comarca, els seus usuaris normalment es dediquen a serveis menys notoris com ara la jardineria, neteja o la bugaderia. L'equipament, que també servirà per formar persones en sala i cuina, està situat al carrer Sot dels Pradals número 5 de Vic i obre de dos quarts de vuit del matí fins a les sis de la tarda.

En Fernando Cabrera és un usuari de Sant Tomàs veí de Vic i fa uns dies ha començat a treballar a la cafeteria de Sant Tomàs. Explica que li agrada molt treballar de cara al públic i servir a la gent. "És una cosa que m'omple molt", destaca. En el seu cas fa feines de barra, com servir cafès, i també s'encarrega darrere la cuina de posar el rentavaixelles o ajudar els seus companys a sala.

En Jordi Berri és un altre dels treballadors usuari de Sant Tomàs. Fa cafès i ajuda a la barra i a la sala, i tractar amb els clients és el que més li agrada. "Sempre veus cares noves constantment", diu. "M'encanta el cara a cara amb el client", "però soc plenament conscient que no els pots dir qualsevol cosa i que sempre s'han de tractar amb respecte", explica. Ell ja havia treballat durant onze anys a la cuina central de Sant Tomàs i la feina que feia allà s'assemblava a aquesta, però la gran diferència, i allò que més li agrada, és el contacte amb al públic.

De moment a la cafeteria hi treballen tres persones usuàries de Sant Tomàs i ho fan colze a colze per parelles amb altres tres treballadors. La responsable de cuina de Sant Tomàs, Imma Aumatell, explica que es tracta d'una aliança que els funciona molt bé. Concretament han combinat un cuiner amb una ajudant de cuina, una cambrera que està més a la barra, amb un dels usuaris i un altre binomi format per una cap de sala i l'ajudant. D'aquests tres usuaris que hi treballen de manera professional, la previsió és que n'acabin sent set.

L'equipament comptarà amb dues seccions ben diferenciades: una és la cafeteria -que ja està en marxa- i després hi haurà una cuina on es farà formació a usuaris tant de cuina com de sala. La idea de Sant Tomàs és poder oferir una capacitació que durarà dos anys, tant a nivell pràctic com teòric, i on s'hi podran inscriure una dotzena de persones.

"Ens agrada aquest projecte perquè dona un valor afegit molt important, ja que permet als usuaris tractar amb el públic directament", apunta Aumatell. La cafeteria de Sant Tomàs obre de dos quarts de vuit el matí fins a les sis de la tarda de dilluns a divendres. Aumatell explica que han optat per aquest horari perquè volen "cuidar" el treballador. A la cafeteria s'hi oferirà esmorzars durant tot el matí i també dinars i berenars fins a les sis de la tarda. També s'hi podran trobar menús per emportar i els productes que fan des de Sant Tomàs com les xocolates, les patates fregides o l'artesania. De cara al bon temps, la previsió és obrir la terrassa.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat