Olius s'oposa a la construcció d'un macroparc solar de 60 hectàrees: "Volem projectes més petits i mesurats"

Olius s'oposa a la construcció d'un macroparc solar de 60 hectàrees: "Volem projectes més petits i mesurats"
Una empresa amb seu a Madrid ha presentat un projecte per instal·lar un macroparc solar al municipi d'Olius. El projecte ocuparia gairebé 60 hectàrees i preveu instal·lar 51.275 panells solars amb una potència de 30 megawatts. L'Ajuntament i la CUP ja han posat el crit al cel per un projecte que consideren desmesurat.

L'alcalde d'Olius, Toni Màrquez, ha explicat a l'ACN que estan en contra del parc "perquè col·lapsa la sortida energètica de la comarca i no dona opció a empreses del territori o particulars a fer cap altre petit parc". Per això, presentaran al·legacions per reclamar que les hectàrees del parc es redueixin, com a mínim, a la meitat. Des de la CUP critiquen l'impacte mediambiental i l'afectació a masies de la zona.

El projecte del parc solar fotovoltaic de la Torregassa (Olius) contempla instal·lar 51.275 plaques solars amb una potencia conjunta de 30 megawatts. En total, s'ocuparien 58,9 hectàrees entre els paratges de Torregassa i el Casó, al terme municipal d'Olius, i molt a prop de Solsona. El projecte està pressupostat en gairebé 22 MEUR. El 29 de novembre passat es va publicar al DOGC l'anunci pel qual se sotmet a informació pública el projecte de la planta solar.

En declaracions a l'ACN, l'alcalde d'Olius, Toni Màrquez, s'ha mostrat contrari al projecte i assegura que "col·lapsa la sortida energètica de tota la comarca". En aquest sentit, el batlle relata que la subestació elèctrica a la qual s'hauria de connectar la planta té una "capacitat limitada" i "només amb aquest projecte ja quedaria col·lapsada". Això, segons Màrquez, impossibilitaria que "qualsevol altre empresa del territori o particular pugui fer cap altre parc petit". De fet, el mateix Ajuntament d'Olius té un projecte entre mans per crear dos petits parcs solars en terrenys municipals.

Màrquez diu que a nivell comarcal hi ha unanimitat en què aquests macroprojectes "no són interessants per al territori": "Volem projectes més petits i mesurats que donin capacitat a empreses i veïns" de la zona. De fet, l'alcalde s'ha mostrat contundent a l'hora d'assegurar que "no són mètodes mafiosos, però gairebé, perquè es tracta d'empreses que es dediquen a evitar que la resta pugui beneficiar-se de projectes més mitjans" o petits. Des d'Olius es mostren partidaris de la implantació de les renovables però "amb mesures per poder limitar la quantitat de plantes i la seva dimensió".

De fet, si el macroparc tira endavant l'Ajuntament d'Olius també se'n veuria beneficiat econòmicament per l'impost de construccions i obres que hauria de pagar l'empresa i per l'aportació anual que hauria de fer al consistori. Això, però, segons el seu alcalde no ha de prevaldre per davant "de la comarca, el paisatge i la gent que hi viu". "Precisament tota la gent que ve de fora valora el paisatge del Solsonès. Si comencem a posar molins i parcs solars perd tot el seu encant", explica el batlle.

Des de l'Ajuntament d'Olius també es queixen de la poca capacitat que tenen per intervenir en projectes com aquests. L'alcalde lamenta que "no hi pintem res" i assegura que "malgrat que la darrera normativa de la Generalitat diu que els particulars i empreses poden participar-hi no és suficient, s'ha de fer un pas més".

La CUP demana que els ajuntaments suspenguin les llicències

Des de la CUP al Solsonès també s'han mostrat especialment crítics amb aquest projecte i demanen que es retiri. Asseguren que el parc tindrà un impacte visual i social molt important. El conseller comarcal de la CUP Òscar Garcia deixa clar que al planta tindrà un impacte sobre el paisatge del voltant de Solsona i també se'n veuran afectades directament algunes masies. En un cas concret, una de les masies quedarà totalment envoltada per plaques solars i això "obligarà a fer marxar els seus habitants".

Garcia ha deixat clar que no estan en contra de les renovables però sí del model impulsat per les grans empreses. De fet, els cupaires creuen que primer s'hauria d'apostar per "posar plaques a totes les teulades de Solsona i de la comarca i, si no n'hi hagués prou, aleshores ocupar algun camp".

Des de la CUP també discrepen sobre el fet que els ajuntaments estiguin lligats de mans i peus i no puguin fer-hi res. Segons Garcia, "els ajuntaments tenen capacitat per a aturar llicencies d'obres durant un any i, durant aquest temps, guanyen temps per a poder reformar el POUM i poder fixar alguns criteris". Per ells, aquest seria el camí a seguir pels ajuntaments de la comarcai poder definir "on es poden instal·lar els parcs, quina distància han de tenir de les cases o les masies, quina superfície màxima poden tenir, etc.".

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat