El Museu Memorial de l’Exili – MUME, quinze anys de memòria, història i reflexió crítica

És un equipament destinat a la conversació, la recerca i la divulgació sobre l’exili republicà

L’any 2008 s’inaugurava el Museu Memorial de l’Exili de La Jonquera. Situat estratègicament en una població per on van fugir molts exiliats cap a la Catalunya del nord, el centre va néixer sent el primer equipament museístic dedicat a la preservació de la memòria de l'exili. Durant tots aquests anys el centre d’interpretació s’ha convertit en un espai molt rellevant per explicar un dels fenòmens més notables de la història i la memòria democràtica de  la Catalunya contemporània com va ser la retirada republicana provocada pel cop d’estat franquista i la guerra civil.

El MUME és un museu que va més enllà de la divulgació, ja que segons el seu director Miquel Aguirre, també “vol estimular la recerca en l’àmbit de l’exili, i per això compta amb el suport de la Universitat de Girona”. Per aquest motiu es va crear a la universitat gironina la càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili.

L’equipament disposa d’una exposició permanent que aborda l’exili republicà del 1939, els seus antecedents i les repercussions més immediates. La mostra inclou també el camí que van patir tots aquests desplaçats entre camps de concentració, treball forçat, desplaçament a tercers països, deportacions als camps nazis, resistència a la Segona Guerra Mundial o la lluita antifranquista. Aguirre destaca també que l’exposició permanent reflexiona “sobre la pèrdua de capital intel·lectual, científic o creatiu que per la nostra societat va suposar deixar de comptar amb figures de la talla de Pau Casals, Pompeu Fabra o Margarita Xirgu.” 

Exposicions permanents

A banda de l’exposició permanent, el MUME també disposa d’una sala d’exposicions temporals. Poden ser mostres coproduïdes pel mateix museu o bé que hi arriben en format d’itinerància per analitzar temàtiques més específiques. Actualment, s’hi pot veure l’exposició Exiliades. Els fils vermells entrellaçats. Es tracta d’una mostra que recull les vivències d’una vintena de dones exiliades de diferent trajectòria política, professional i social.

Una coproducció del mateix Museu Memorial de l’Exili que van fer amb motiu dels actes del quinzè aniversari. Es podrà visitar fins al mes de setembre.

Treball conjunt amb el territori

Des dels seus inicis el MUME s’ha marcat l’objectiu de ser un centre de referència sobre l’exili i fer-ho establint col·laboracions amb administracions i altres entitats amb finalitats similars. Durant aquests quinze anys d’experiència han estat en contacte amb centres com el Memorial del Camp d’Argelers de la Catalunya del Nord o la Maternitat d’Elna entre d’altres.

El Museu Memorial de l’Exili també destaca per la seva vessant pedagògica. I és que pel museu hi passen cada any milers d’estudiants de secundària procedents de Catalunya i l’estat francès. Alhora també col·laboren amb els grups de treball que impulsen instituts de l’Alt Empordà i el Pla de l’Estany. 

De cara als projectes de futur des del MUME es marquen continuar potenciant els grups de treball d’exili, deportació i holocaust amb la participació dels instituts per seguir “fent pedagogia sobre memòria històrica”. Per altra banda, s’està treballant a impulsar paquets turístics vinculats amb la memòria que tinguessin el Museu com a punt de partida i relacionessin altres espais de l’entorn més immediat.         

Impulsa:    Amb el suport:   

 

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat