Els pagesos de les comarques gironines bloquegen l’N-II a Pontós i van a l’AP-7

Els pagesos de les comarques gironines bloquegen l’N-II a Pontós i van a l’AP-7
Els pagesos de les comarques gironines tallen des d’aquest dimarts al matí l’N-II a l’altura de Pontós, on han deixat diversos tractors per bloquejar el pas. Els manifestants s’han dirigit posteriorment per camins rurals cap a l’AP-7 per intentar bloquejar-la, i tot i que ho han aconseguit durant uns minuts, unitats de la Brimo dels Mossos d’Esquadra els han fet fora i han fet un cordó policial per impedir als pagesos tornar a entrar a la via.

Les protestes formen part d’una nova jornada de mobilitzacions del sector agrícola durant la qual també es volen bloquejar Mercabarna i el Port de Tarragona. A les comarques gironines, un dels objectius podria ser la Jonquera.

A les comarques gironines, la segona jornada de protestes per reclamar solucions als greuges que viu la pagesia ha començat amb dues concentracions simultànies de tractors, que s'han convocat a les set del matí. Una d'elles, a Orriols (Alt Empordà), al peu de l'N-II. I l'altra, al polígon de Santa Llogaia d'Àlguema (també a l'Alt Empordà, a una quinzena de quilòmetres de la primera).

En un i altre punt, s'han anat agrupant desenes de tractors vinguts de diferents punts de la demarcació. Des d'aquí, els pagesos s'han dividit en diferents columnes. Dues d'elles han fet una marxa lenta per l'N-II, tant en sentit nord com en sentit sud, fins a confluir a Pontós, on han bloquejat la nacional.

Les altres columnes de tractors han anat fins a les diferents entrades de l'autopista AP-7, on els Mossos d'Esquadra han desplegat efectius d'antiavalots i de la Brigada Mòbil per impedir que els pagesos accedissin amb els seus vehicles fins al tronc de l'autopista.

Tall momentani a l'AP-7

Des de Pontós, però, i resseguint un camí secundari que passa pel costat de diferents camps, un grup de pagesos ha aconseguit arribar a peu fins a l'AP-7. Després de tallar la tanca perimetral, els manifestants han accedit al damunt de la calçada i han aconseguit entrar a l'autopista, on han entravessat diversos palets a la calçada i l'han aconseguida tallar momentàniament en els dos sentits.

Cinc furgonetes de la Brigada Mòbil, però, han arribat fins al tall, han fet marxar els pagesos de l'autopista -en cap moment, sense fer ús de la força- i han tornat a obrir-la al trànsit després de llançar al voral els palets que hi havia a la calçada. En aquests moments, els antiavalots han fet un cordó de seguretat just ben bé arran de l'AP-7 i mantenen un grup d'una cinquantena de pagesos al voral.

Ara per ara, l'N-II a l'altura de Pontós està tallada en els dos sentits de la marxa (tot i que d'entrada els pagesos permetien que hi circulessin alguns vehicles). En aquesta segona jornada de mobilitzacions, els agricultors gironins volen tallar les principals carreteres de la xarxa viària (l'autopista i l'N-II). De fet, davant la previsió de bloquejos, França no permet que els camions circulin en sentit sud des de la frontera i els obliguen a girar cua al Pertús.

Impedir el trànsit internacional

El coordinació nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, ha explicat que l'objectiu de la jornada d'avui és "tallar les dues vies amb Europa" i denunciar que, a banda del mal moment que passa l'agricultura, "el que entra de fora no compleix els mateixos requisits que hem de complir nosaltres". En aquest sentit, ha dit que cal que la Unió Europea "tracti correctament" els productors "d'aquí".

També ha dit que cal que la societat és conscienciï que hi ha un problema i que doni suport als productors quan va a comprar. "Quan compres a un lloc o a un altre ens ajudes a nosaltres o ajudes a les grans cadenes de distribució", afegeix.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat