Figueres obrirà la casa natal al juliol amb una experiència "immersiva" que mostrarà el Dalí "íntim i el públic"

Figueres obrirà la casa natal al juliol amb una experiència "immersiva" que mostrarà el Dalí "íntim i el públic"
Figueres obrirà la casa natal de Dalí el mes de juliol amb una experiència "immersiva" que mostrarà la figura "íntima" però també la "pública" del pintor empordanès. En aquests moments, s'està treballant en la fase de museïtzació de l'espai, que culminarà a mitjans de juny. Aleshores, començarà un període de proves i, un cop acabi, es podran obrir portes.

Abans, durant les fires i festes de Santa Creu, l'Ajuntament oferirà una jornada de portes obertes per als "figuerencs" amb l'objectiu que coneguin un espai llargament reivindicat. L'entrada a l'espai tindrà un cost de 10 euros i es farà en grups reduís d'un màxim de vuit persones.

Les obres de rehabilitació de la casa natal del geni van començar el setembre del 2019 i gairebé quatre anys després encaren el final. Però el projecte de reforma d'aquest espai, que va veure néixer el pintor l'any 1904, va començar molt abans. L'any 1995 amb l'aleshores alcalde, Marià Lorca, es va comprar la botiga Tamaris –que havia estat la notaria del pare- i part de l'entresòl.

L'any 2001, amb Joan Armangué al capdavant del consistori, es van adquirir les parts que faltaven de la planta baixa i l'entresòl, tot el primer i el segon pis. Entre el 2005 i el 2006 es va rehabilitar la façana com a pas previ per condicionar l'edifici als futurs usos.

Durant aquests gairebé 30 anys, els successius ajuntaments han anat fent passos per aconseguir incorporar l'equipament a la ciutat i convertir-lo en espai visitable. I ara estan a un pas de fer-ho realitat.

A principis del 2022 es va acabar la primera fase d'obres i a mitjans es va adjudicar la segona, que està a punt de culminar-se. Amb les parts més importants gairebé enllestides, s'estan ultimant les instal·lacions i treballant en el projecte museogràfic.

L'equip de govern ha anunciat aquest dilluns que esperen obrir-la al públic durant el mes de juliol. Abans, però, coincidint amb les fires, oferiran unes visites guiades destinades als ciutadans de Figueres amb l'objectiu d'acostar-los a aquest emblemàtic espai.

L'equipament s'incorporarà a l'oferta turística de la ciutat a través d'una experiència immersiva on Dalí serà el protagonista però on també s'explicarà el seu context, el de l'època, les seves vessants i el propi edifici.

Dues veus conduiran la visita

Es farà a través d'unes audioguies coordinades amb les imatges i dues veus: la d'una dona que serà el fil conductor de la visita i la del propi Dalí, a través de cites seves realitzades en entrevistes i d'altres contextos. I es visitaran les diferents plantes, tot i que la de l'entresòl és la que conserva alguns dels espais principals. Entre ells, l'habitació on va néixer el pintor i on es podrà veure la pintura original que tenia, a més d'un dibuix de l'època del qual encara se'n desconeix l'autoria.

"Tot serà molt experiencial. Busquem la sorpresa en el visitant", assegura el director del Museu de l'Empordà, Eduard Bech.

Les entrades, que es podran adquirir de forma anticipada a través d'internet, costaran uns 10 euros i es podran fer en grups molt reduïts de fins a vuit persones.

L'alcaldessa, Agnès Lladó, ha celebrat que l'espai estigui a les portes d'obrir. "Estem a la recta final d'un esforç col·lectiu que ha donat els seus fruits.

Membres de:

Grup El Cargol