
La Masia Serra abandona la DO Empordà després que un dels seus vins més emblemàtics, el Gneis 2015, quedés desqualificat. El consorci d'inspecció i control, que supervisa els vins d'aquesta indicació geogràfica, considera que està "fora de paràmetre".
Els fundadors del celler, Jaume Serra i Sílvia Vilà, defensen que el Gneis 2015 és un vi de guarda que no se serveix fred, i que pot mostrar una lleu terbolesa quan baixa de temperatura. "És una característica completament normal i desapareix quan torna a la temperatura ambient", recalquen. Després de gairebé 30 anys vinculats a la DO, Serra i Vilà han decidit que, a partir de la collita del 2025, el Gneis 2015 i la resta dels seus vins es vendran fora del paraigua de la indicació geogràfica.
El marc normatiu de la DO Empordà estableix que tots els vins que en formin part han de complir el plec de condicions. Això significa que han de superar anàlisis químiques i test organolèptics, en què s'avaluen aspectes com el color, la limpidesa, l'aroma i el gust. Pels fundadors de la Masia Serra, Jaume Serra i Sílvia Vilà, aquest procediment assegura l'homogeneïtat dels vins de la indicació geogràfica, "però sovint limita l'expressió de vins que volen explorar altres camins".
De fet, Serra i Vilà apunten que la seva decisió no és única a Europa. "Hi ha cellers amb una visió pròpia que han viscut situacions similars en diferents zones vinícoles", apunten.
En el cas del Gneis 2015, els viticultors remarquen que és un vi de guarda que tradicionalment no se serveix fred i que pot mostrar una lleu terbolesa quan es refreda, a causa de la precipitació natural de tartrats i polifenols després de llargues guardes en ampolla.
"Aquesta característica és completament normal, inofensiva i desapareix quan torna a temperatura ambient, i és habitual en vins negres de llarga criança i embotellats sense filtració agressiva. A més, aquest tret reflecteix la seva evolució i complexitat naturals", defensen Serra i Vilà.
Tot i això, el consorci d'inspecció i control de la DO Empordà considera que està "fora de paràmetre" i l'ha desqualificat.
Aquesta situació, expliquen, els ha dut a reflexionar sobre el sentit de pertànyer a una denominació que "no reconeix determinades formes d'expressió del territori". "Considerem que les normes actuals no s'adapten a la diversitat i evolució dels vins de l'Empordà, i que caldria un enfocament més obert i contemporani per valorar projectes que busquen autenticitat per damunt de la uniformitat", subratllen.
En aquest sentit, recalquen que, des del 1996, treballen per elaborar vins que expressin "la força, la mineralitat i la singularitat del nostre territori". I, pels viticultors, el Gneis 2015 representa aquest esperit: "És un vi que transmet el pas del temps, la textura de pedra i la memòria del sòl empordanès". A més, recorden que ha estat reconegut durant anys pels professionals i amants del vi, i que ha rebut excel·lents valoracions.
Per això, després de la decisió de la indicació geogràfica, els fundadors de la Masia Serra han optat per vendre el Gneis i la resta dels seus vins fora de la Denominació d'Origen, a partir de la collita 2025.
"Aquesta decisió no és un trencament, sinó un acte de coherència i llibertat creativa. Seguirem defensant els valors que ens han guiat des del principi: vins amb ànima i identitat pròpia", destaquen.


