L'ACA declara l'emergència a l'aqüífer Fluvià-Muga i al pantà de Riudecanyes

Foto: Ariadna Escoda

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha declarat l'escenari d'emergència a l'aqüífer del Fluvià-Muga i a l'embassament de Riudecanyes, de manera que limita el consum d'aigua a un màxim de 200 litres per habitant al dia. Així ho ha anunciat el director de l'ACA, Samuel Reyes, en una roda de premsa avui després de la reunió de la Comissió Interdepartamental de la Sequera del Govern.

La declaració afectarà 22 municipis de l'Alt Empordà que s'abasteixen de l'aqüífer Fluvià-Muga, la meitat dels quals incompleixen les dotacions actuals per sequera, i dos municipis del Baix Camp que depenen de Riudecanyes. Es preveu que entri en vigor la setmana que ve, quan es publiqui la resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

La primera vegada que Catalunya entra en emergència

Els indicadors que l'ACA té sobre la taula l'han portat a declarar per primera vegada a Catalunya la fase d'emergència per sequera, tal com determina el pla aprovat el 2021. La màxima alerta afectarà 24 municipis amb uns 26.000 habitants que depenen de l'aqüífer del Fluvià-Muga i al pantà de Riudecanyes. 

Després de les pluges del maig i juny, el nivell d'aigua dels embassaments de les conques internes ha tornat a recular aquest juliol. Catalunya es troba en sequera des de fa mesos i el maig el nivell d'aigua dels pantans havia ratllat el 25%, les precipitacions de les setmanes següents van permetre remuntar les reserves fins al 30,2% però ara tornen a situar-se per sota del 28%. A més, no va ploure de manera uniforme al territori, ha fet notar Reyes en l'exposició de la situació aquest dimecres.

Limitacions a 22 municipis de l'Alt Empordà

L'aqüífer del Fluvià-Muga es troba a 14,4 metres sobre el nivell del mar, un mínim històric en els registres, per sota de la cota dels 14,5 metres a què havia arribat el 2009. Els 22 municipis que passaran de fase d'excepcionalitat a emergència, amb una població de 24.399 habitants, són Agullana, l'Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, la Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum.

D'aquests municipis, només el 41% compleix amb les dotacions que fixa el Pla de sequera, mentre que el 50% les incompleix i el 9% no ha aportat les dades de consums. El director de l'ACA ha lamentat aquesta situació: "No conec municipi per municipi, però sí que és veritat que hi ha àmbits que tenen piscines i zones enjardinades privades i passeges per alguns pobles i encara ho veus tot verd, mentre que en altres municipis l'herba està seca perquè està prohibit regar. Que en plena excepcionalitat alguns municipis tinguin una mitjana de 240 l/habitant al dia quan hauria de ser de 230 és preocupant".

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat