La gastronomia catalana consolida el seu compromís amb la sostenibilitat, tal com es va posar de manifest durant la jornada “Hàbits i tendències en la gastronomia responsable”, organitzada pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i la Guía Repsol.
Un dels protagonistes destacats ha estat el restaurant Les Cols d’Olot, recent guardonat amb el premi Sol Sostenible #AlimentosdEspaña 2024, que ha esdevingut un referent en gastronomia circular i en la reducció de l’impacte ambiental.
Fina Puigdevall i les seves filles han desenvolupat un model basat en la proximitat, el respecte pel producte local i una aposta decidida per l’economia circular. “Les nostres iniciatives sostenibles influeixen positivament en l’afluència de comensals de totes les edats i nacionalitats”, explica Puigdevall. El restaurant, guardonat amb 3 Sols de la Guía Repsol, s’ha convertit en un exemple de com la cuina pot ser un vehicle de conscienciació mediambiental i una experiència gastronòmica potent.
Segons l’informe presentat per la Guía Repsol, basat en les interaccions i cerques online de 12,2 milions de ciutadans espanyols, la preocupació per una alimentació sostenible està en plena expansió. El 60% dels consumidors interessats en gastronomia responsable té menys de 35 anys i més de la meitat són dones. Aquestes dades reflecteixen que el futur de la gastronomia passa per satisfer les expectatives d’una generació jove compromesa amb la sostenibilitat.
“El client vol saber d’on prové el que menja i com afecta el medi ambient. Busquen autenticitat, transparència i garanties que el que paguen té un impacte positiu”, va destacar María Ritter, directora de la Guía Repsol, durant l’acte.
Eneko Atxa (Azurmendi), Javier Olleros (Culler de Pau) i María José San Román (Monastrell), entre altres premiats, van compartir les seves experiències per afrontar reptes com el residu zero, l’ús d’energies renovables i la gestió de la petjada de carboni. Per exemple, Molino de Alcuneza ha implementat punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, mentre que Revelía ha optat per la instal·lació de panells solars i l’ús de llum natural per reduir el consum energètic.
En aquesta mateixa línia, Susi Díaz (La Finca) ha implementat envasos retornables per reduir els residus i facilitar l’emportar-se el menjar que no es consumeix. Per la seva banda, Kofradia, a Euskadi, aposta per una carta basada en el peix de proximitat, pescat diàriament pels vaixells locals.
Un altre element destacat de l’esdeveniment ha estat la col·laboració de Repsol, que emet certificats de Cuina Eficient i Sostenible per al sector Horeca. Aquesta iniciativa avalua i certifica la sostenibilitat energètica dels establiments i busca transferir coneixement per facilitar la transició energètica.
“Amb aquest acte reforcem el nostre suport a un sector gastronòmic que avança cap a la sostenibilitat”, va afirmar José Miguel Herrero Velasco, director general d’Alimentació del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.
La jornada va concloure amb una reflexió comuna: la sostenibilitat ja no és una opció, sinó una necessitat. La gastronomia catalana, amb restaurants com Les Cols, demostra que és possible oferir una experiència culinària d’alta qualitat sense renunciar al respecte pel medi ambient.