Featured

L'estiu més calorós dels darrers anys omple Sadernes: Més de 6.300 reserves d'aparcament en quatre mesos

L'estiu més calorós dels darrers anys ha omplert els espais naturals i les platges. Un dels més sol·licitats és Sadernes, a Montagut i Oix. I és que aquesta zona de gorgs i camins de l'Alta Garrotxa ja ha registrat més de 6.300 reserves d'aparcament, l'única manera de poder arribar a la zona propera als gorgs amb vehicle.

Els visitants reconeixen que es tracta d'un espai natural "especial" i molts d'ells el fan servir com a refugi climàtic per combatre les altes temperatures d'aquesta darrera onada de calor que pateix Catalunya. De fet, els gorgs i les zones més ombrívoles i fresques són un reclam pels qui venen fins a Sadernes. Tot fa pensar que el nombre de visitants superarà el de l'any passat.

Des de primera hora del matí ja comencen a arribar al control de Montagut els primers visitants de Sadernes. Si no tenen reserva feta, els vigilants els avisen que han de girar cua o mirar si encara queda lloc. No és massa habitual, ja que aquest espai natural és un dels atractius de l'estiu, ja que molts el fan servir com a refugi climàtic. Un cop han passat el primer control, si volen, poden aturar-se al pont de Llierca on hi ha unes piscines naturals sota un antic pont de pedra. Si segueixen més enllà acaben arribant al segon punt de control on els reben uns informadors que comproven si tenen plaça d'aparcament assignada.

A partir d'allà comença el recorregut -d'una mitja hora aproximadament- fins a les zones on hi ha els gorgs. En Quico i en Jordi són dos amics que venen sovint a Sadernes. En Jordi lamenta que fa un parell o tres d'anys ja trobava aigua en zones properes a l'aparcament i aquest any, en canvi, està molt sec tot. Són de Taradell i Vic i han vingut amb dos amics més. Tots ells coincideixen a dir que des de la Covid s'ha multiplicat la gent que va als espais naturals i que en molts casos no respecten el medi. "Moltes vegades ens emportem merda que no és nostra", diu en Quico.

També d'Osona venen en Lluís Solà i en Marcel Dilmé. La calor que feia els ha animat a fer la reserva per poder aparcar a la zona disponible a Sadernes i anar-se a refrescar. "Estàvem a casa i hem decidit anar a banyar-nos", expliquen. Ells dos van intentar venir el cap de setmana passat, però estava ple i no van poder reservar plaça. "Vam anar al pont de Llierca, que hi ha unes piscines", explica.

Qui també tenia reserva per aparcar era en José Manuel Espinazo. Amb la seva companya s'han acostat a Sadernes a fer escalada. Son de Madrid i diu que els havien parlat molt bé d'aquesta zona per practicar l'esport i no s'ho van pensar. Diu que també aprofitaran per banyar-se, perquè "no és fàcil portar bé aquesta calor".


6.365 reserves aquest any

En total, des del Consorci de l'Alta Garrotxa han registrat fins a 6.365 reserves de vehicles per aparcar a Sadernes. Una xifra que tot fa pensar que es mantindrà o superarà les de l'any passat que van ser 7.245 fins a mitjans de setembre. Des de que es va instal·lar aquest sistema de control a Sadernes s'ha acabat amb les imatges de vehicles als vorals que posaven en perill la circulació per una carretera estreta.

De fet, els usuaris veuen bé aquest sistema i creuen que ajuda a evitar la massificació en moments concrets de l'any on "tothom vol anar-hi". "Hem de conservar l'espai, perquè si no al final s'acabarà degradant", assenyala en Jordi. En Marcel, per la seva banda, veu bé el pagament i espera que es dediqui a la conservació de la zona.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat