L'Ajuntament de Girona farà retirar les 112 plaques franquistes que encara hi ha a façanes d'arreu de la ciutat

L'Ajuntament de Girona farà retirar les 112 plaques franquistes que encara hi ha a façanes d'arreu de la ciutat

L'Ajuntament de Girona farà retirar les 112 plaques franquistes que encara hi ha façanes d'arreu de la ciutat. El consistori es posarà en contacte amb tots els propietaris dels immobles i edificis per recordar-los que, en compliment de la Llei de Memòria Històrica, s'ha de treure tota aquella simbologia que sigui "explícitament falangista".

Si no ho fan per ells mateixos, l'ajuntament ja avança que actuarà de manera subsidiària. "La simbologia franquista no té cabuda en una ciutat oberta i compromesa amb els valors de la democràcia i el republicanisme com és Girona", afirma l'alcalde, Lluc Salellas, que subratlla que el consistori vol "garantir un espai públic lliure de missatges d'odi" i de "símbols feixistes".

Ara fa tres anys, l'Ajuntament de Girona va inventariar les plaques franquistes que encara queden a la ciutat, i que es troben en propietats privades. Se'n van localitzar 112, la majoria de les quals estan a la façana de blocs de pisos (79) i les altres, en cases situades en filera. Totes es van documentar amb fotografies per situar-ne la ubicació exacta.

Segons l'inventari, el barri de la ciutat on encara hi ha més plaques franquistes és el de Vila-roja. En concret, 32. El segueixen Can Gibert del Pla i l'Eixample Nord (amb 17 plaques cadascun) i Santa Eugènia (16). La llista es completa amb l'Eixample Sud (12): el Carme, Sant Ponç i Taialà (3 a cadascun); el Pont Major i la Creueta (2 a cadascun) i la Font de la Pólvora, Germans Sàbat, el Mercadal, Montilivi i Pedret (una placa a cada barri).

El tripartit Guanyem-Junts-ERC subratlla que farà retirar totes aquestes 112 plaques que encara hi ha repartides arreu de la ciutat. Per això, el consistori contactarà amb els propietaris dels immobles i els recordarà que, en compliment de la Llei de Memòria Històrica, tota simbologia falangista s'ha de treure de l'espai públic.

En cas que els propietaris no les retirin, la intenció de l'equip de govern és actuar de manera subsidiària. I per tant, executar la retirada de les plaques i revertir-ne el cost a la propietat dels edificis i cases.


"Lliure de missatges d'odi"

"La simbologia falangista no té cabuda en una ciutat oberta i compromesa amb els valors de la democràcia i el republicanisme com és Girona", afirma l'alcalde Lluc Salellas. "Per això, des de l'Ajuntament volem donar compliment a la normativa. Garantir un espai públic lliure de missatges d'odi i, per tant, de símbols feixistes també és un deure de tot ajuntament", subratlla Salellas.

Segons recorda el consistori, la retirada d'aquestes plaques "dona compliment" a la llei estatal. Que explícitament, recull que "que les administracions públiques, en l'exercici de les seves competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada de les plaques amb simbologia franquista".

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat