Featured

El Vendrell estendrà la recollida de residus porta a porta i els contenidors intel·ligents a tot el municipi el 2025

El Vendrell estendrà la recollida de residus porta a porta i els contenidors intel·ligents a tot el municipi el 2025

L’Ajuntament del Vendrell estendrà el sistema de recollida d’escombraries porta a porta i els contenidors intel·ligents a tot el terme municipal a partir del 2025. Ara la recollida casa per casa funciona com a prova pilot a dos barris i al nucli de Sant Vicenç, amb una taxa de reciclatge del 80%.

Per contra, a la resta del municipi només es reciclen un 30% dels residus, un percentatge que el govern vol duplicar de cara al 2030. L’executiu local ha detallat que implantarà el porta a porta a les zones on predominen les cases unifamiliars o els blocs de pocs veïns, mentre que als barris amb més edificis la recollida s’estructurarà amb contenidors intel·ligents que només funcionaran els dies que s’estableixi la recollida de cada fracció.

Actualment la recollida de residus porta a porta està implementada als barris Nou Vendrell i Torreblanca, i al nucli de Sant Vicenç del Calders. De cara al 2024, està previst que es tramiti la nova licitació per estendre-ho als habitatges i comerços del nucli històric, Mas d’en Gual, els Masos, el Romaní, Oasis, Edén Park, el Francàs i a la zona de Coma-ruga on hi predominen les cases unifamiliars.

L’altra meitat de Coma-ruga -amb predomini de grans blocs de pisos i segones residències-, Sant Salvador, el Tancat, la Muntanyeta i el Puig són zones on la nova licitació preveu la implantació de contenidors intel·ligents per a les escombraries domèstiques. En aquestes zones el porta a porta serà només per a comerços i restaurants.

L’Ajuntament estima que el nou contracte s’adjudicarà durant el segon semestre del 2024, de manera que el canvi en la recollida de residus entraria en vigor el 2025. L’alcalde, Kenneth Martínez, ha assegurat que el Vendrell es convertirà en el municipi més gran de la demarcació de Tarragona en implantar aquest sistema de recollida selectiva. Ha destacat especialment la complexitat a què s’haurà d’afrontar el nou sistema quan arribi l’època estival, quan la localitat passa de 40.000 a 100.000 habitants.

Martínez ha ressaltat la necessitat de fer un “salt definitiu” cap a una recollida d’escombraries selectiva que sigui més eficient. “Cal que anem tots acompassats per afrontar aquest repte com a municipi, que és un objectiu de país”, ha afegit, tot subratllant que la taxa de reciclatge del 30% actual “no és suficient”. “Hem de ser capaços d’arribar al 80%, com ja assoleixen els barris on funciona el porta a porta”, ha vaticinat aquest dilluns en roda de premsa.

Més enllà dels objectius a llarg termini, la regidora de Residus, Núria Rovira, ha fixat com a propòsit imminent arribar un 55% el 2025, i ampliar-ho al 60% el 2030. Rovira ha recordat que les lleis catalanes, estatals i europees condueixen cap a aquests llindars, i ha advertit que si el municipi no hi arriba s’exposarà a sancions de les administracions superiors. “El cost serà molt alt”, ha avisat.

El govern ha apuntat que el nou model l’acabarà de perfilar l’empresa que guanyi el concurs i s’encarregui de desplegar-lo, però a priori es preveu la recollida de dues fraccions de brossa cada dia. D’aquesta manera, cada veí disposarà d’uns petits contenidors que haurà de deixar a la porta de casa amb la fracció corresponent, i l’empresa responsable de la recollida els validarà amb un lector.

En el cas de les zones que funcionin amb contenidors intel·ligents, els dies de recollida de cada fracció seran els mateixos que als barris amb porta a porta. Aquests veïns, però, diposaran d’una targeta amb la qual s’hauran d’acostar fins les illes de contenidors. Aquests només s’obriran els dies que correspongui cadascuna de les fraccions.

El govern ha apuntat que de cara al 2025 presentarà una nova ordenança fiscal vinculada directament amb la recollida d’escombraries, en la qual s’establiran bonificacions per als veïns que més reciclin i també hi haurà penalitzacions per als que no compleixin amb les normes del nou sistema.

El nou model de recol·lecta de residus s’implantarà coincidint amb el nou conveni que l’Ajuntament signarà amb el Consell Comarcal del Baix Penedès per licitar el servei, junt amb vuit municipis més. Són Albinyana, Banyeres, Bellvei, Bonastre, el Montmell, la Bisbal, l’Arboç i Masllorenç. Tot i que els nou municipis formaran part de la mateixa licitació, a cada localitat es desplegarà un model determinat de recollida selectiva.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat