La temperatura elevada del mar obliga a accelerar el calendari d’envelliment de vi sota el Port d’Aiguadolç de Sitges

La temperatura elevada del mar obliga a accelerar el calendari d’envelliment de vi sota el Port d’Aiguadolç de Sitges

L’envelliment d’ampolles de vi malvasia al Port d’Aiguadolç de Sitges s’haurà d’accelerar a causa de la temperatura del mar, que a l’estiu va ser molt més elevada del que es preveia. És una de les primeres conclusions dels impulsors d’aquest projecte pioner en un port, que acaben d’extreure 25 de les 504 ampolles submergides al juny per veure’n l’evolució.

Per evitar sotmetre el vi un segon estiu a 28 graus sota l’aigua, han decidit que retiraran totes les ampolles al maig, uns sis mesos abans de la idea inicial. Pel que fa a la qualitat del producte, asseguren que compleix totes les analítiques “exactament igual” que les ampolles que envelleixen al celler. En boca, en canvi, el vi té una mica de gas i salinitat, i un color groc més intens.

Que l’aigua del port estigués prolongadament a 28 graus gairebé dos mesos ha alterat les previsions dels enòlegs, que aquest dimarts han admès que no comptaven que hi hauria aquest escenari quan van planificar la immersió de les ampolles del projecte ‘Malvasia de Mar’. “Hem vist com les temperatures a l’estiu són extremadament elevades i això no és el millor pel vi”, ha apuntat l’enòleg del Celler de l’Hospital, Albert de Sangenís.

El projecte preveu fer una comparació entre el mig miler d’ampolles de Blanc Subur 2021 submergides a quatre metres sota un pantalà del port amb un altre mig miler que està envellint al celler. Inicialment, els impulsors confiaven que les condicions del mar serien idònies per envellir el vi de manera alternativa durant un any i mig, i estudiar així alternatives a la climatització dels cellers. Ara, però, han conclòs que no és una alternativa viable si l’envelliment sota l’aigua es fa a l’estiu. “Caldria anar a més profunditat a mar obert, i això la normativa no ho permet”, ha afegit Sangenís.

La previsió era que les ampolles estiguessin un any i mig sota l’aigua, però finalment hi estaran 11 mesos. Al maig ja es retiraran totes i no es descarta accelerar també la seva posada a la venda, que podria ser a l’estiu. Es vendrà un paquet on es podrà degustar una ampolla submergida amb una altra envellida al celler. Un cop acabada aquesta primera immersió, Sangenís dona per fet que repetiran l’experiència, “però caldrà modificar el calendari de treball”.

Pel que fa a les primeres proves de les ampolles que ara hi ha sota l’aigua, aquest novembre n’han extret 25 per fer analítiques i un tast comparatiu amb el vi del celler. Sangenís garanteix que els dos productes són analíticament idèntics, mentre que hi ha diverses diferències organolèptiques. La principal és una lleugera presència de gas, ja que el vi ha fet una inesperada segona fermentació sota l’aigua. Fruit d’això, algunes ampolles han perdut el tap per la pressió interior.

A part de la mica de carbònic, els enòlegs també han constatat que la influència del mar ha provocat que el gust sigui amb una salinitat “més accentuada, però que no s’ha de confondre amb un gust de sal del mar”. Finalment, el vi també té un color groc més intens que el producte que està envellint al celler.

Una trentena de persones han pogut fer un tast comparatiu aquest dimarts, en el marc dels actes de la 8a Setmana de la Malvasia. El regidor de Promoció Econòmica, Guillem Escolà, ha celebrat que el projecte d’envelliment sota el port estigui prosperant “malgrat haver tingut unes temperatures excepcionalment elevades”. Escolà ha situat la ‘Malvasia de Mar’ com una insígnia de “l’economia blava” que vol potenciar Sitges “per promoure la indústria agrícola amb un producte diferent lligat al mar”.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat