El canal d'Urgell repartirà l'aigua amb una nova unitat la campanya que ve i els regants hauran d'anticipar comandes

La Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell ha posat sobre paper l'anunci que va fer la setmana passada de fer un repartiment de manera proporcional i equitatiu de la reserva d'aigua per regar de cara a la campanya 2024. En aquest sentit, ha detallat com funcionarà la nova unitat de repartiment anomenada 'hidro' que representa aplicar un reg a cada hectàrea de terreny.

El model obligarà a fer comandes de reg anticipadament i també permetrà la cessió d'hidros entre regants en funció de la necessitat. Així mateix, la comunitat legalitzarà una setantena de pous que els pagesos han fet per mirar d'afrontar la sequera i la falta de reserves. La nova fórmula haurà de ser ratificada a l'Assemblea General prevista a finals d'octubre.

El punt de partida del repartiment serà el volum d'aigua emmagatzemada al sistema Oliana-Rialb que estigui disponible per al reg dels canals d'Urgell una vegada descomptat el cabal ecològic, la reserva i garantia pels abastaments de poblacions, granges i indústries i el volum de reg del canal Segarra-Garrigues. El volum disponible, repartit entre tota la superfície regable del canal principal dona com a resultat el nombre de regs disponibles, és a dir, el nombre de vegades que es podrà regar cada finca. A part, s'informarà d'un nombre de regs no assegurats, basats en una situació hipotètica estimada a partir dels valors estadístics de les aportacions mínims del Segre (pluja i neu).

A partir d'aquí, la comunitat ha definit la nova unitat de repartiment batejada com a hidro. A l'inici de la campanya, cada finca i en funció de la seva superfície de reg, tindrà tants hidros com reserva disponible d'aigua hi hagi al sistema Oliana-Rialb i això serà l'equivalent als regs disponibles de cada finca.

Periòdicament es farà una previsió hipotètica d'hidros no assegurats. Durant la campanya de regs, en funció de la climatologia i les aportacions d'aigua al Segre, s'anirà actualitzant el saldo d'hidros disponibles i d'hidros no assegurats. Així mateix, a mesura que incrementi la reserva disponible als embassaments, els hidros no assegurats s'aniran activant i passaran a ser hidros disponibles. Aquests darrers s'aniran consumint i restant a mesura que es vagin regant les parcel·les.

Cada parcel·la que vulgui regar en un torn de reg, haurà de tenir saldo suficient d'hidros, i un cop regada es descomptaran tants hidros com hectàrees tingui la parcel·la. En aquest sentit, les que disposin d'una bassa particular de reserva i amb capacitat suficient per encabir la totalitat del volum d'un torn de reg, se'ls permetrà omplir en diverses ocasions amb un màxim de 1.000 metres cúbics per hectàrea i torn. Aquests volums seran objecte de regulació i control per part de la col·lectivitat corresponent, establint reg a hores, mesura per comptador o un sistema similar.


Cessió d'hidros


Una altra de les novetats és que els hidros es podran cedir entre subparcel·les de la mateixa col·lectivitat, ja sigui entre finques de la mateixa explotació o de diferents. Les cessions es registraran i validaran per part de la col·lectivitat, que podrà denegar-les en funció de les possibles limitacions de capacitat de transport que pugui tenir una determinada boquera o sector.

D'altra banda, cada col·lectivitat podrà adoptar mesures o limitacions de la distribució de cultius a la seva zona regable, adaptant-la a la capacitat de cada boquera o ramal per evitar torns de reg excessivament llargs.

Pel que fa als pous, les parcel·les que en tinguin disposaran d'assignació d'hidros d'autoconsum. Aquests no es podran cedir a altres parcel·les i només es podran consumir a la mateixa en cas d'escassetat d'aigües subterrànies. A mesura que avanci la campanya, el saldo d'hidros s'anirà reduint fins a igualar el saldo mitjà de les parcel·les de reg de boquera.

Les parcel·les que disposen d'un alimentador també tindrà assignació d'hidros d'autoconsum, amb els mateixos condicionants que tenen les que disposen de pous.

A final de cada campanya de regs, es posarà el comptador a zero dels hidros de cada parcel·la i se'n reassignaran de nous en funció de les reserves disponibles en aquell moment. Excepcionalment, per aquest primer any, que s'ha pogut fer un reg avançat en determinats cultius durant el setembre, el moment d'assignació d'hidros a cada subparcel·la es descomptarà d'aquest hidro que ja s'ha fet servir.

Val a dir, que l'àmbit d'aplicació d'aquest nou model per al 2024 és a la zona regable del canal principal. Això no obstant, la comunitat avisa que en cas d'una situació anormal al canal auxiliar també es podrà estudiar i acordar la possibilitat d'aplicar el mateix sistema. Cal recordar que enguany, el canal auxiliar, que s'abasteix del Noguera Pallaresa, no ha sofert restriccions en el regadiu.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat