Featured

L'assemblea del canal d'Urgell acorda un repartiment equitatiu de l'aigua entre els regants en situacions de sequera

L'assemblea de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell ha aprovat aquest dijous la nova planificació de cara a la propera campanya, que preveu "fer un repartiment equitatiu" de l'aigua entre els regants quan hi hagi sequera en comptes de prioritzar cultius com s'ha fet enguany amb els fruiters.

El president de l'ens, Amadeu Ros, ha explicat que amb aquesta planificació, que s'ha aprovat per "unanimitat", "tothom es queda tranquil en el sentit que tothom té dret a l'aigua tingui el cultiu que tingui". Així, el canal d'Urgell establirà dotacions de reg per hectàrea a cada agricultor, en funció de les reserves disponibles, de manera que el pagès cada mes sabrà l'aigua de què disposa i podrà decidir com planifica els seus cultius.

Els regants han acordat fer un repartiment equitatiu de l'aigua en futures situacions de sequera i no repetir l'estratègia d'enguany de limitar el reg al canal principal per salvar els fruiters a canvi de sacrificar els cultius de cereals i farratges, que ara estan en mans d'ajuts.

La nova planificació fixarà una dotació de reg per hectàrea a cada agricultor i, en funció d'aquesta, el pagès haurà de planificar com distribueix l'aigua i quins cultius planta. "Si funciona bé tot serà més fàcil" ha explicat Ros, que ha afegit que en cas de sequera, els agricultors "potser" hauran de deixar diversos camps sense plantar.

La dotació de reg s'actualitzarà cada mes i, a banda, la casa Canal també agafarà les dades de l'any més sec dels darrers 70 anys, que és aquest 2023, i d'altres valors per elaborar una previsió de l'aigua que preveuen tenir durant la campanya.

La falta de reserves als embassaments d'Oliana i Rialb per la sequera van portar al tancament del canal principal a finals d'abril, una mesura inèdita en els més de 160 anys de la infraestructura hidràulica. Actualment, els dos embassaments sumen 105.94 hectòmetres cúbics, el 21,7% de la seva capacitat.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat