Formaran més de 500 farmacèutics de la demarcació de Lleida sobre productes menstruals reutilitzables

Formaran més de 500 farmacèutics de la demarcació de Lleida sobre productes menstruals reutilitzables

El Departament d'Igualtat i Feminismes i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) han celebrat aquest dilluns la primera formació sobre drets sexuals i reproductius, equitat menstrual i productes menstruals reutilitzables adreçada a farmacèutics de la demarcació de Lleida.

La sessió ha comptat amb una setantena de professionals i es preveu formar-ne més de mig miler al territori. L'objectiu d'això és reforçar les competències del personal farmacèutic a l'hora d'oferir informació sobre la menstruació i distribuir gratuïtament els productes que el Govern els facilitarà. Unes 115.300 dones de les terres de Lleida es poden beneficiar d'aquesta iniciativa.

Durant el primer trimestre de 2024, les farmàcies seran les encarregades de la distribució gratuïta i universal de productes menstruals reutilitzables a totes les dones i persones menstruants de Catalunya. Es tracta d'una mesura inèdita a nivell internacional que té per objectiu garantir el dret a l'equitat menstrual i permetrà escollir entre una copa, unes calces menstruals o compreses de tela, segons la preferència, a través d’un codi QR que es podrà trobar dins l'aplicació La Meva Salut. Es calcula que podran acollir-se a aquesta mesura al voltant de 2,5 milions de dones, de les quals 115.200 són de Lleida, en edats compreses entre els 10 i els 60 anys (encara que el servei s’oferirà també als casos que s’escapin d’aquesta forquilla d’edat).

La jornada formativa té l'objectiu de donar a conèixer el funcionament de la distribució dels productes, resoldre dubtes i reforçar les competències del personal farmacèutic a l'hora d'oferir informació sobre la menstruació, el cicle menstrual i la tria d'aquests elements.

La primera sessió al territori lleidatà ha comptat amb l'assistència d'una setantena de farmacèutics de la demarcació així com de la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés; la directora de l'Institut Català de les Dones, Èlia Soriano; les directores dels serveis territorials d'Igualtat i Feminismes a la demarcació, Elena Fuses i Mireia Guivernau, i la presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Lleida, Maria Enrique-Tarancón Delmàs.

Montse Bergés ha explicat que el projecte vol servir per "acabar amb una injustícia de la qual se n'ha parlat tota la vida, però sense haver-se-n’hi donat solucions, com és la de la discriminació que suposa per a les dones el cost dels productes relacionats amb la cura menstrual". 

Per la seva banda, Maria Enrique-Tarancón ha afirmat que encara hi ha força desconeixement dels productes menstruals reutilitzables, especialment en determinats entorns socioculturals i en algunes franges d’edat. La presidenta del Col·legi Oficial de Farmacèutics s’ha mostrat convençuda que la majoria de les 201 farmàcies de la demarcació lleidatana col·laboraran voluntàriament en la prestació d’aquest servei, ja que "la xarxa d’aquests establiments pot permetre garantir la universalitat del servei, un fet que és especialment palès en entorns rurals i de micropobles".

Així mateix, Elena Fuses ha explicat que Igualtat i Feminismes vol "estendre la formació sobre el cicle menstrual perquè deixi de ser tabú i perquè es deixin enrere mites i estigmes que encara acompanyen al fet de menstruar o de la menopausa, entre altres, que poden tenir conseqüències greus en la salut de les dones".

Les formacions van arrencar el passat 27 d'octubre a Barcelona i properament aquestes jornades presencials es replicaran als Col·legis Farmacèutics de Tarragona, Girona, a la ciutat de Tortosa, i es continuarà la formació en format en línia. Es preveu que es puguin arribar a formar 11.600 farmacèutics i farmacèutiques de tota Catalunya.

La meva regla, les meves regles

El Departament d'Igualtat i Feminismes i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya van presentar a finals de setembre els detalls de la distribució gratuïta i universal de productes menstruals reutilitzables a totes les dones de Catalunya inclosa en el Pla integral d'equitat menstrual i climateri 2023-2025 del Departament.

Així, es podrà escollir un d'aquests tres productes: una copa menstrual, dues compreses de tela o unes calces menstruals en funció del que millor s'adapti a les seves necessitats. Les persones que compleixin els criteris per accedir als productes podran obtenir un codi QR, individual i intransferible, a través de l'espai web o l'aplicació per a mòbil de La Meva Salut i dirigir-se a la farmàcia per obtenir aquell producte de la seva preferència.

El repartiment gratuït de productes menstruals reutilitzables forma part del Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025, impulsat pel Departament d'Igualtat i Feminismes amb la participació de tots els departaments. El pla conté una seixantena de mesures i planteja actuacions en set àrees de treball: l'educació menstrual en la infància, l'adolescència i la joventut; l'educació menstrual en l’àmbit de la intervenció sociocomunitària; l'accessibilitat a productes i espais adequats com la distribució universal de productes reutilitzables i la instal·lació de dispensadors de productes menstruals orgànics en equipaments i serveis públics; les mesures en l'àmbit laboral; la formació de professionals; el foment de la recerca i el coneixement, i la divulgació i sensibilització. Es tracta d’un pla de treball emmarcat en el desenvolupament de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, que aprofundeix en els drets reconeguts i també n'introdueix de nous, com el dret a l’equitat menstrual.

De fet, el Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025 va rebre a finals d’octubre el premi Rezero després d'haver estat reconegut com una de les millors iniciatives anuals en Residu Zero per empreses, administracions públiques, entitats i comerços.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat